Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Λονδίνο και Μόσχα απέλασαν διπλωμάτες για λόγους κατασκοπείας

The development of Moscow International Busine...Image via Wikipedia
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλασε έναν διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο και ότι και η Ρωσία έχει απελάσει ένα βρετανό διπλωμάτη από την βρετανική πρεσβεία της Μόσχας.
Η Βρετανία αναφέρει ότι ζήτησε την απέλαση του ρώσου διπλωμάτη στις 10 Δεκεμβρίου μετά από την ύπαρξη σαφών ενδείξεων για δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών κατά βρετανικών συμφερόντων.
Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε στις 16 Δεκεμβρίου την απομάκρυνση ενός βρετανού διπλωμάτη. Σήμερα και οι δύο διπλωμάτες έχουν αποσυρθεί.
Στις αρχές Δεκεμβρίου η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία για «παρανοϊκή κατασκοπομανία» και προειδοποίησε ότι η σύλληψη μιας ρωσίδας της πρεσβείας που ήταν βοηθός βρετανού μέλους του κοινοβουλίου μπορούσε να αναστείλει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Μόσχας με το Λονδίνο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατέκρινε το χειρισμό της υπόθεσης της 25χρονης Κάτια Ζατουλιβέτερ που ήταν βοηθός ενός Φιλελεύθερου Δημοκράτη στη βρετανική Βουλή, μέλους της επιτροπής Άμυνας. Η εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς» έγραψε μάλιστα ότι η Ρωσίδα ήταν ύποπτη για κατασκοπεία.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες από το 2006 μετά την υπόθεση δολοφονίας στο Λονδίνο του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξάντερ Λιτβινιένκο.
Τώρα τελευταία όμως υπάρχουν σαφή δείγματα βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα επισκεφθεί -μετά από σχετική πρόσκληση- τη Ρωσία το επόμενο έτος ενώ ο υπουργός του Εξωτερικών Ουίλιαμ Χάγκ έχει ήδη πάει στη Μόσχα.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...