Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρ. Χόλμπρουκ

Richard HolbrookeImage via WikipediaΠέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο Χόλμπρουκ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον, μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του.

Υπήρξε μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια και σημαντικός σύμμαχος του Ομπάμα στις προσπάθειες του για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Υπηρέτησε, τέλος, ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και διετέλεσε δύο φορές αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζοντάς τον "μοναδική μορφή" και "αληθινό γίγαντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής".

Ο διπλωμάτης θα αφήσει την ανάμνηση της "ακούραστης διπλωματίας του, της αγάπης του για την πατρίδα και των προσπαθειών του για την επίτευξη ειρήνης", οι οποίες έκαναν την Αμερική "ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο σεβαστή", γράφει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι ο θάνατος του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν συμβαίνει δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση από τον Λευκό Οίκο έκθεσης προόδου για το Αφγανιστάν, έναν χρόνο μετά την αναγγελία της νέας αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν,ενώ όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ο Χόλμπρουκ λίγο πριν μπει στο χειρουργείο φέρεται ότι είπε στον Πακιστανό χειρουργό του: "Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν".

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "απώλεια για τον αμερικανικό λαό".

Από την πλευρά του ο Πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δήλωσε ότι "το Πακιστάν έχασε έναν φίλο".

"Ο (Ρίτσαρντ) Χόλμπρουκ έπαιξε ρόλο κλειδί στις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την ειρήνη στη Βοσνία και για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών του Ισλάμ στην περιοχή μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Ισλαμαμπάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ απέτισε φόρο τιμής στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με ανακοίνωσή του και τον χαρακτήρισε έναν "από τους καλύτερους και πιο λαμπρούς διπλωμάτες της γενιάς του. Ήταν το απάνθισμα της αμερικανικής διπλωματίας... ένας από τους καλύτερους και πιο λαμπρούς διπλωμάτες της γενιάς του".

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επαίνεσε τη διπλωματική δεινότητα του Χόλμπρουκ και αφού εξέφρασε τα συλληπητήριά του προς την οικογένειά του, δήλωσε σε ανακοίνωσή του: "Ο Χόλμπρουκ γνώριζε ότι η Ιστορία είναι απρόβλεπτη, ότι ορισμένες φορές αναγκαζόμαστε να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας αντιμετωπίζοντας συρράξεις σε μακρινές περιοχές και ότι η βορειοατλαντική συμμαχία παραμένει απολύτως απαραίτητη".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...