Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Εκατόμβη και ανθρωπιστική τραγωδία στη Κιργιζία

Κλιμακώνονται οι ταραχές στη Κιργίζια με θύματα την μειονότητα Ουζμπέκων στη χώρα: η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη ενώ οι νεκροί από τις ταραχές ξεπερνούν τα 100, οι τραυματίες τους 1.000 και δεκάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες...

Επίκεντρο των αιματηρών ταραχών είναι η πόλη Ος στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου είναι και πυκνότερη η μειονότητα των Ουζμπέκων. Πολλοί έχουν φύγει από την πόλη, αν και ορισμένοι παραμένουν οχυρωμένοι. Στην πόλη παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα.

Πλήθος Κιργίζιων έκαψαν κατοικίες και λεηλάτησαν καταστήματα Ουζμπέκων• πολλοί δολοφονήθηκαν στις ταραχές, τις χειρότερες των τελευταίων ετών στη περιοχή. Επισήμως οι νεκροί είναι 104 –σχεδόν όλοι από τη μειονότητα των Ουζμπέκων αλλά και ένας Πακιστανός σπουδαστής– και οι τραυματίες περισσότεροι από 1.200, αλλά ο πραγματικός αριθμός δεν αποκλείεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Οι ταραχές ξέσπασαν τη Πέμπτη και στρέφονταν κατά της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας που ανέτρεψε τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Οι περισσότεροι Ουζμπέκοι στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους Κιργίζιους που παρέμειναν πιστοί στον ανατραπέντα πρόεδρο.

Ωστόσο, η αστυνομία και ο στρατός στην Ος είναι πρακτικά ανύπαρκτοι και σε άλλες περιοχές διστάζουν να επέμβουν, αναφέρει το Associated Press. Από την κυβέρνηση έχουν εντολή να σκοτώνουν τους διαδηλωτές αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό να περιορίσει τις ταραχές.

Επεισόδια, λεηλασίες και δολοφονίες καταγράφονται επίσης στο Τζαλαλαμπάντ και στα γειτονικά χωριά με θύματα και πάλι μέλη της μειονότητας των Ουζμπέκων. Στην ίδια περιοχή οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να κλέψουν όπλα και ένα στρατιωτικό όχημα.

Δεκάδες χιλιάδες Ουζμπέκοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, έφυγαν από τη Κιργίζια για το Ουζμπεκιστάν που έχει οργανώσει χώρους συγκέντρωσης. Το Ουζμπεκιστάν αναφέρει ότι είναι 30.000 αν και άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 75.000. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις ορισμένοι είχαν τραύματα από σφαίρες. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πολύνεκρες ταραχές.

Η Ρωσία αρνήθηκε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη κυβέρνηση της Κιργίζιας, όπως της ζητήθηκε. Ωστόσο απέστειλε τάγμα αλεξιπτωτιστών για την προστασία της αεροπορικής βάσης που διατηρεί στο βόρειο τμήμα της χώρας και του προσωπικού της. Τόσο η ρωσική όσο και η αμερικανική βάση στη χώρα είναι μακριά από την εστία των συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...