Είναι αφιερωμένο στον 18ετη πόλεμο της οργάνωσης με το Ισραήλ
Ενας υπαίθριος χώρος, στον νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα στην πόλη Μλίτα, 50 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων του Λιβάνου με την Παλαιστίνη, αποτελεί το νέο Μουσείο της Χεζμπολάχ, αφιερωμένο στον 18ετη πόλεμο της οργάνωσης με το Ισραήλ.
Αφορά στην περίοδο 1982-2000, καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη των 60.000 τετραγωνικών μέτρων ( και άλλα 5.000 τετραγωνικά μέτρα σε κτίρια ) και εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για έναν μηχανισμό προπαγάνδας και προβολής ιστορικών γεγονότων υπό το ισλαμικό ιδεολογικό πρίσμα της Χεζμπολάχ. Οι ξεναγοί καλωσορίζουν τους τουρίστες στο «έδαφος της αντίστασης, της καθαρότητας και της τζιχάντ», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η Χεζμπολάχ ήταν ο μόνος υπερασπιστής του Λιβάνου στον πόλεμο με το Ισραήλ» και μόνο χάρη σε αυτή οι «καταπατητές» εγκατέλειψαν το έδαφος της χώρας το 2000.
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του μουσείου είναι η «Άβυσσος», (που όπως πληροφορεί και η πινακίδα αποτελεί «μια κατασκευή που συμβολίζει την ήττα όλης της σιωνιστικής ύπαρξης») που περιλαμβάνει είδη στρατιωτικού εξοπλισμού των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, συμπεριλαμβανομένου ενός ισραηλινού τανκ «Merkava» με την κάννη του «δεμένη» σε κόμπο.
Σε μια άλλη μουσειακή ενότητα με τίτλο «Ο Λόφος των Μαρτύρων», μπορεί να δει κανείς έναν κήπο με όπλα και χειροβομβίδες, που είναι αφιερωμένη στους μαχητές της Χεζμπολάχ που θυσιάστηκαν στον αγώνα κατά του Ισραήλ, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτα στα δάση γύρω από το μουσείο, μέσα στα οποία πολέμησαν οι Λιβανέζοι ισλαμιστές, τα πολυβόλα τους, τις σήραγγες που άνοιγαν μέσα σε βράχους, αποθήκες πυρομαχικών κλπ.
Οι επισκέπτες παρακολουθούν ένα βίντεο με μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που λέει πως «αυτό το μουσείο θα είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της ιστορίας και της ηρωικής αντίστασής μας», ενώ οι ξεναγοί επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά ότι «η Χεζμπολάχ είναι μια αμυντική οργάνωση. Αν το Ισραήλ δεν μας επιτεθεί, δεν θα το κάνουμε ούτε εμείς. Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά ένας φιλήσυχος κι ειρηνικός λαός».
Στα άμεσα σχέδια της οργάνωσης είναι η επέκταση του μουσείου και η κατασκευή ξενοδοχείων και κάμπινγκ με πισίνες και άλλες εγκαταστάσεις όπως παιδικές χαρές, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες, Λιβανέζοι και ξένοι, να παραμένουν περισσότερες ημέρες στους χώρους του.
Πηγή:Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.