Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ο Πέρες δεν αποκλείει διάλογο με τη Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ανακοίνωσε πως δεν τον βρίσκει αντίθετο το ενδεχόμενο για έναν διάλογο με το κίνημα της Χαμάς για την εξουσία στη Γάζα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι... η ισλαμιστική οργάνωση θα τερματίσει τη βία και θα αναγνωρίσει το Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να συνομιλήσουμε με τη Χαμάς, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», δήλωσε ο Πέρες υποδεχόμενος τους επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ με αφορμή το ημερολογιακό νέο έτος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, είναι η τρίτη φορά σε 24 ώρες που ο πρώτος πολίτης του Ισραήλ –του οποίου η εξουσία έχει συμβολικό και μόνον χαρακτήρα—εκφράζει άποψη που διίστανται των πολιτικών θέσεων που υποστηρίζει η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία του Μπένγιαμιν Νετανιάχου.

Χθες, ενώπιον του διπλωματικού σώματος ο Πέρες είχε ζητήσει να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του εθνικιστικού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

«Το να μιλούμε για την ειρήνη δεν είναι ζήτημα πολιτικό, είναι ένα ζήτημα αρχών», ήταν η σημερινή απάντηση του Πέρες. «Το Ισραήλ ξεκίνησε μία ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους και θα πρέπει να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη Γάζα, η Χαμάς «θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει ειρήνη, ή πόλεμο», υποστήριξε ο πρόεδρος στις δηλώσεις του στα αγγλικά, οι οποίες μεταδόθηκαν από τη ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων.

«Εάν η Χαμάς σεβασθεί τις προϋποθέσεις που επιτάσσει το ‘Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ), αυτές της διεθνούς κοινότητας, τις δικές μας, τότε μπορούμε να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με αυτήν. Θα πρέπει να επιλέξει --μεταξύ των όπλων και της ειρήνης», κατέληξε ο Πέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...