Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Αποφεύγουν οι ΗΠΑ το "δημοσιονομικό γκρεμό"

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μια συμφωνία για τη φορολογική πολιτική ένα πρώτο στάδιο για να αποφευχθεί η θεραπεία με μέτρα σκληρής λιτότητας λόγω του "δημοσιονομικού γκρεμού" στην πρώτη οικονομία παγκοσμίως, που θα άρχιζε από 1ης Ιανουαρίου 2013 καθώς θα ενεργοποιούνταν αυτομάτως περικοπές των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Με συντριπτική πλειοψηφία 89 ψήφων υπέρ έναντι οκτώ κατά, η άνω βουλή του Κονγκρέσου ενέκρινε συμφωνία που επετεύχθη μερικές ώρες νωρίτερα ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ κατέληξαν έπειτα από διαπραγματεύσεις σε μια συμβιβαστική συμφωνία με την οποία θα αυξηθεί η φορολογία για τους Αμερικανούς των οποίων τα εισοδήματα ξεπερνούν τις 450.000 δολάρια ετησίως, ενώ για δύο μήνες δεν θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ήταν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων. Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το κείμενο πρέπει τώρα να λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως σήμερα, και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να λάβει ισχύ νόμου.

Αν η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει με τη σειρά της τη νομοθετική ρύθμιση, τότε οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τις συνέπειες του "δημοσιονομικού γκρεμού", δηλαδή ένα κοκτέιλ μέτρων αύξησης της φορολογίας και δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και τις βαριές απειλές για την αμερικανική ανάπτυξη.

Η σύγκρουση με το "δημοσιονομικό γκρεμό" έγινε τεχνικά στις 00.00 σήμερα (07.00 ώρα Ελλάδος) αλλά οι συνέπειες της θα είναι περιορισμένες επί του παρόντος, καθώς σήμερα είναι αργία και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι κλειστοί. Το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ θα ανοίξει αύριο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας και να εγκρίνει τη συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", με την οποία παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης και αυξάνεται η φορολόγηση για τους Αμερικανούς των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων.

"Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας και η Βουλή πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση", αναφέρει ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του μετά την υπερψήφιση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης από τη Γερουσία.

"Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών", είπε ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...