Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Στροφή 180 μοιρών και ειρήνη με τη Νότια Κορέα προανήγγειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Απροσδόκητες ελπίδες ότι μπορεί να τερματιστεί η πολύχρονη σύγκρουση ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, άφησε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που έθεσε ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη με τους νοτιοκορεάτες.

Στο πρώτο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα βορειοκορεάτη ηγέτη τα τελευταία 19 χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ Ουν που διαδέχτηκε τον πατέρα του τον Δεκέμβριο του 2011, είπε ότι θα επιδιώξει να τερματιστεί η αναμέτρηση με τη Νότια Κορέα και να υπάρξει μια ριζική στροφή που θα επιτρέψει την ανάδυση ενός «οικονομικού γίγαντα»,

Η οικονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στη ριζική αύξηση της παραγωγής και σε βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, ενώ άλλος σημαντικός στόχος είναι η άμβλυνση των εντάσεων με τη Νότια Κορέα, είπε ο αρχηγός του κράτους.

Είναι η πρώτη φορά που βορειοκορεάτης ηγέτης διαβάζει ο ίδιος το μήνυμά του για τη νέα χρονιά από το 1994, όταν ο παππούς του, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, απηύθυνε ομιλία το έτος που απεβίωσε. Εκτοτε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της ηγεσίας δημοσιοποιείται σε μορφή άρθρου στις εφημερίδες.

«Για να τερματιστεί ο διχασμός της χώρας και να επιτύχουμε την ενοποίηση είναι σημαντικό να σταματήσει η αναμέτρηση ανάμεσα στο βορρά και το νότο», σημείωσε ο νέος ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος στο μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική ραδιοφωνία και την τηλεόραση. «Η ιστορία των ενδοκορεατικών σχέσεων δείχνει ότι η αναμέτρηση μεταξύ συμπατριωτών δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στον πόλεμο».

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται μόλις μερικές εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία της Νότιας Κορέας της Παρκ Γκέουν-Χίε, του συντηρητικού κόμματος, κι ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ μετά την πετυχημένη εκτόξευση ενός μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου Unha-3.

Η Παρκ ζήτησε ισχυρότερη συνεργασία με το βορρά στην προεκλογική της εκστρατεία, ενώ είπε ότι η εθνική ασφάλεια είναι προτεραιότητά της μετά την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι σχέσεις με τον βορρά υπό την προεδρία του προκατόχου της Παρκ, του Λι Μιουνγκ-Μπακ, χαρακτηρίστηκαν από εντάσεις καθώς ο Λι υιοθέτησε σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία στις 12 Δεκεμβρίου έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο που προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση, μια αποστολή αμιγώς επιστημονική, όπως δηλώνει το καθεστώς.

Ωστόσο οι επικριτές της, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, βλέπουν σε αυτό μια κεκαλυμμένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ένα βασικό στάδιο στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν που διαδέχτηκε τον πατέρα του μετά το θάνατο του τελευταίου το Δεκέμβριο του 2011, ευχήθηκε επίσης το 2013 να είναι μια χρονιά «μεγάλων δημιουργιών και αλλαγών».

«Πρέπει να κάνουμε ριζική στροφή προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν οικονομικό γίγαντα στο πνεύμα και με το θάρρος που είχαμε για την κατάκτηση το διαστήματος: αυτό είναι το σύνθημα του κόμματός μας και ο λαός πρέπει να το ακολουθήσει φέτος», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...