Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΝΑΤΟϊκά και ρωσικά στρατεύματα παρελαύνουν μαζί για τη νίκη κατά του φασισμού

Στρατεύματα από τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «ενώθηκαν» για πρώτη φορά την Κυριακή με το ρωσικό στρατό στην ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την 65η επέτειο της νίκης κατά του φασισμού. Η Ανγκελα Μέρκελ μεταξύ των ξένων ηγέτων που παρέστησαν στους επίσημους εορτασμούς στη Μόσχα για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθισμένη ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση που πέρασε από την Κόκκινη Πλατεία με τη συμμετοχή 10.000 Ρώσων στρατιωτών και στρατευμάτων από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήταν η πρώτη φορά που στρατεύματα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ παρήλασαν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις στην Κόκκινη Πλατεία -κάποτε την «καρδιά» της Σοβιετικής Ένωσης- σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό.
Στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής έγινε επίσης η μεγαλύτερη επίδειξη ρωσικών βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και βαλλιστικών πυραύλων, από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα.
Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου «μας καλούν να δείξουμε αλληλεγγύη».
«Η ειρήνη είναι ακόμη εύθραυστη και είναι καθήκον μας να θυμόμαστε ότι οι πόλεμοι δεν αρχίζουν σε μια στιγμή [...] μόνο μαζί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές» επισήμανε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την πρόσκλησή της «μεγάλη τιμή», τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο ότι πολιτικός ηγέτης της Γερμανίας προσκλήθηκε στους εορτασμούς.
Σε συνέντευξή της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-tass η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ρωσία και η Γερμανία άντλησαν μαθήματα από την ιστορία και μπορούν να διαμορφώσουν σχέση ειρήνης και φιλίας.

Ο πρώτος Γερμανός Καγκελάριος που προσκλήθηκε στους εορτασμούς στη Ρωσία ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πριν πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακύρωσαν την προγραμματισμένη συμμετοχή τους στους εορτασμούς στην Κόκκινη Πλατεία εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η ζώνη του ευρώ.
Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που βρέθηκαν στη Μόσχα δεν υπήρχε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βρετανίας. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή που επικαλείται το BBC, η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε πρόταση να παραστεί στους εορτασμούς ο πρίγκιπας Κάρολος χωρίς να είναι σαφείς οι λόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...