Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Στην Αυστραλία η πρώτη «άκαπνη» πόλη του κόσμου

Από το Ιούνιο του 2010 οι καπνιστές της πόλης Orange στη Ν. Ν. Ουαλία ή θα πρέπει να το κόψουν ή να μετακομίσουν σε άλλες πιο φιλικές για τα άτομα με αυτή τη συνήθεια πόλεις.

Και αυτό γιατί θα απαγορευθεί, δια ροπάλου, δες προστίμου $110, το κάπνισμα σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης και σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων από αυτό. Με άλλα λόγια όποιος καπνιστής τολμήσει να ανάψει τσιγαράκι σε δρόμους, πάρκα ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο... κάηκε.

Την επαναστατική πρόταση έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο δημοτικός σύμβουλος Jeremy Buckingham, που πρόσκεινται στο κόμμα των Πρασίνων και οι υπόλοιποι σύμβουλοι συμφώνησαν μαζί του και στήριξαν το μέτρο.
Σύμφωνα με τον κ. Buckingham, το μέτρο θα οδηγήσει πολλούς ντόπιους καπνιστές στο να κόψουν το τσιγάρο ενώ παράλληλα θα βελτιώσει και την ποιότητα του βρόχινου νερού που αυτή τη στιγμή η πόλη μαζεύει και χρησιμοποιεί.

Όπως ίσως θεωρείται λογικό παρά το γεγονός ότι το μέτρο πέρασε, αυτό δεν έγινε με την σύμφωνη γνώμη όλων των συμβούλων.

Βασικός αντιρρησίας  ήταν ο Δήμαρχος του Orange κ. John Davis, που αφενός ψήφισε κατά του μέτρου και αφετέρου είπε ότι η πόλη θα γίνει το περίγελο του κόσμου.

 «Είναι αδύνατο» είπε ο κ. Davis. «Το κάπνισμα δεν είναι παρανομία και δεν μπορούμε να το βαφτίσουμε ως παράνομο από τη μία μέρα στην άλλη».

Κάτοικοι και καπνιστές της πόλης αντέδρασαν επίσης, στο άκουσμα των δρακοντίων μέτρων.

Πολλοί μάλιστα είπαν ότι όχι μόνο δεν θα κόψουν το τσιγάρο αλλά αν και εφόσον τους επιβληθεί πρόστιμο θα πάνε την υπόθεση μέχρι το δικαστήριο για να προασπιστούν το δικαίωμά τους να συντηρήσουν την ίσως κακή αλλά όχι παράνομη συνήθειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...