Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η καλύτερη πόλη για να ζεις είναι...

Τι περισσότερο έχουν η Βιέννη, η Ζυρίχη, η Γενεύη και το Βανκούβερ από την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, τη Μαδρίτη ή τη Νέα Υόρκη; Η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα είναι αρκετές για να καθορίσουν το βιοτικό επίπεδο μιας πόλης; Πόσο σημαντική είναι η εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των μέσων μαζικής μεταφοράς; Ο Η.D.S. Greenway, δημοσιογράφος από τη «Ηerald Τribune», επιχείρησε μια ανάλυση της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Μercer δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υποκειμενικό στοιχείο.
Φωτογραφία
Σύμφωνα με τη Μercer, λοιπόν, η Βιέννη είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς. Η αυστριακή πρωτεύουσα με τα επιβλητικά κτίρια αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Οπως επισημαίνει όμως ο Greenway, η Μercer δίνει προβάδισμα στις γερμανόφωνες πόλεις τοποθετώντας μέσα στις 10 καλύτερες το Ντύσελντορφ, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, αλλά και τη Ζυρίχη. Απεναντίας, ο «Εconomist» (ΕΙU) μάλλον επιδεικνύει την προτίμησή του στις αγγλόφωνες πόλεις βάζοντας στην κορυφή της δικής του λίστας το Βανκούβερ, συμπεριλαμβάνοντας στην πρώτη δεκάδα τη Μελβούρνη, το Τορόντο, το Κάλγκαρι, το Σίδνεϊ, το Οκλαντ. Ισως, προσθέτει ο Greenway, ο «Εconomist» επέλεξε αυτές τις πόλεις του Καναδά λόγω του υψηλού επιπέδου στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Ωστόσο, αν θεωρήσουμε αυτά τα κριτήρια τα πλέον σημαντικά, τότε εύλογα προκύπτει ο προβληματισμός γιατί ούτε στη λίστα του «Εconomist» ούτε στη λίστα της Μercer δεν συναντάμε στο ΤΟΡ10 καμία πόλη της Ασίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας.
Η ρύπανση, η εγκληματικότητα είναι βέβαιο πως επηρεάζουν το επίπεδο ζωής των πολιτών, γι΄ αυτό άλλωστε το Χονγκ Κονγκ ή το Κέιπ Τάουν δεν κατέχουν υψηλές θέσεις στις λίστες αυτές.
Ωστόσο, το πού θα επιλέξει να ζήσει κάποιος είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση, υποστηρίζει ο Greenway και μάλλον βρίσκει τους πάντες σύμφωνους. Κάποιοι επιθυμούν να βρίσκονται κάτω από τον μεσογειακό ήλιο και θεωρούν τη Βαρκελώνη ιδανικό προορισμό. Οι λάτρεις της ντόλτσε βίτα επιλέγουν την Κωνσταντινούπολη και όσοι αγαπούν τη φύση το καταπράσινο Οκλαντ.
Πιο πολύ πράσινο. Οσον αφορά τις πιο πράσινες πόλεις, τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά. Το Κάλγκαρι, η Χονολουλού, η Οτάβα, το Ελσίνκι και οι άλλες πόλεις που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα βαθμολογήθηκαν βάσει παραγόντων όπως η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του νερού, η απομάκρυνση των αποβλήτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό, αλλά και η ποιότητα του συστήματος αποχέτευσης. Η Αθήνα δεν τα πήγε καθόλου καλά ως πράσινη πόλη, αφού έλαβε πολύ χαμηλή θέση στη λίσταμόλις 138η. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πόλεις όπως το Ραμπάτ στο Μαρόκο ή το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν ήταν αρκετά πιο ψηλά στην κατάταξη (102ο και 127ο αντίστοιχα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...