Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Τη Μόσχα επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Την ευγνωμοσύνη του στο Θεό, γιατί τον αξίωσε να επισκεφθεί ξανά τη Μόσχα έπειτα από 17 χρόνια, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις πρώτες δηλώσεις σε ρωσικά και ελληνικά ΜΜΕ μετά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι είχε βρεθεί ξανά στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2008, για να παρευρεθεί στην επικήδειο τελετή του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξίου, όμως εκείνη η επίσκεψη ήταν «μια μικρή παρένθεσις».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας «για την αδελφική του πρόσκληση, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε για μια ακόμη φορά την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας, να ανταποδώσω την περσινή επίσκεψη του Αγιωτάτου αδελφού στην Κωνσταντινούπολη» και ευχήθηκε η επίσκεψή του να συμβάλει «στην περαιτέρω ενίσχυση των αδελφικών μας σχέσεων για το καλό της όλης Ορθοδοξίας».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος, η επίσκεψη έχει και προσκυνηματικό χαρακτήρα στη γη, «η οποία έδωσε αναρίθμητους μάρτυρας και ομολογητάς της ορθοδόξου πίστεώς μας και στα παλαιότερα και στα τελευταία δύσκολα χρόνια», ενώ ο ίδιος κομίζει την ευλογία της μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως «προς τη θυγατέρα και αδελφή της αγιωτάτη Εκκλησία της Ρωσίας, της οποίας βλέπουμε την πρόοδο εν Χριστώ και υπερηφανευόμεθα και σεμνυνόμεθα και καυχόμεθα».
Την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Πατριαρχείων εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος είπε ότι «δεν πρόκειται απλώς για την ανταλλαγή αδελφικών επισκέψεων, οι οποίες είναι από μόνες τους σημαντικές, αλλά για συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες βοηθούν όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες, όχι μόνο τις δύο Εκκλησίες μας, να συνεργάζονται σήμερα πιο δραστήρια, επιλύοντας μεταξύ άλλων εκείνα τα προβλήματα, που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη των διορθόδοξων σχέσεων».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλωσόρισε εκ μέρους ολόκληρου του ρωσικού λαού τον Οικουμενικό Πατριάρχη και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αμιγώς πατριαρχικές σχέσεις οι δύο αρχιερείς συνδέονται με μακρόχρονη γνωριμία και φιλικούς ανθρώπινους δεσμούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου θα αποτελέσει μια ακόμη σημαντική σελίδα στην ιστορία των διμερών σχέσεων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε στη Μόσχα για δεκαήμερη επίσκεψη και έγινε δεκτός με υψηλές τιμές στο αεροδρόμιο, όπου εκτός των επισήμων και παρά τη συνεχή βροχή συνέρρευσαν και πολλά παιδιά, μαθητές σχολείων του Πατριαρχικού Μετοχίου, οι οποίοι πρόσφεραν λουλούδια στους δύο Πατριάρχες.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνοδεύουν οι μητροπολίτες Αυστρίας Μιχαήλ, Περιστάσεως Ειρηναίος, Γαλλίας Εμμανουήλ, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, ο αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Κομτζιάς, ο μέγας αρχιδιάκονος Μάξιμος και η μοναχή Μαγδαληνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...