Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Λίβανος: Τριάντα ένα μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τρομοκρατία

Τριάντα ένα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Φάταχ αλ Ισλάμ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τρομοκρατία στο Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή.

Τα μέλη της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης διώκονταν για σύσταση τρομοκρατικού πυρήνα με στόχο να πλήξει το κράτος, υποκίνηση σε φόνο, κλοπή και βανδαλισμό, κατοχή και χρήση εκρηκτικών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεκαπέντε από τους κατηγορούμενους, εκ των οποίων Σύροι, Σαουδάραβες, Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι που είχαν ήδη προφυλακιστεί, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια και καταναγκαστικά έργα.

Οι άλλοι δεκαέξι, που δικάστηκαν ερήμην, καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη, ανάμεσά τους ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης γνωστό ως ο "πρίγκιπας της Φάταχ αλ-Ισλάμ", ο Σάκερ αλ 'Αμπσι.

Δύο από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν.

Οι αρχές τρέφουν υποψίες ότι ο Σάκερ αλ 'Αμπσι κρύβεται στον παλαιστινιακό καταυλισμό Αΐν Χελουέ, κοντά στη Σιδώνα του νοτίου Λιβάνου, μετά τον πόλεμο της οργάνωσης Φάταχ αλ Ισλάμ κατά του λιβανικού στρατού το καλοκαίρι του 2007 στο βόρειο Λίβανο.

Οι μάχες είχαν διαρκέσει 15 εβδομάδες στον προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ του βορείου Λιβάνου, προκαλώντας το θάνατο 400 ανθρώπων, εκ των οποίων 168 ήταν στρατιώτες. Η οργάνωση τελικά ηττήθηκε. Σχεδόν 30.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και ο καταυλισμός καταστράφηκε.

Φήμες έκαναν λόγο για θάνατο του 'Αμπσι στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου το Σεπτέμβριο του 2007 αλλά γενετικές εξετάσεις που έγιναν στη σορό άνδρα που εκτιμάτο πως ήταν ο 'Αμπσι, διέψευσαν τις φήμες.

Το 2008, ο λιβανικός Τύπος είχε αναφέρει σύλληψη του 'Αμπσι στη Συρία, κάτι που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε.

Ο λιβανικός στρατός δεν έχει το δικαίωμα να εισέρχεται σε 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς που αναπτύχθηκαν στο Λίβανο, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, στο πλαίσιο σιωπηρής συμφωνίας μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων και του στρατού. Την ευθύνη για την τήρηση της τάξης έχουν παλαιστινιακές οργανώσεις. Σχεδόν 250.000 Παλαιστίνιοι ζουν στους καταυλισμούς του Λιβάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...