Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Στη Γάζα κατευθύνεται ο διεθνής στολίσκος παρά τις απειλές του Ισραήλ

Ο διεθνής στολίσκος με 800 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας εγκατέλειψε την Κυριακή τα διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κύπρου και κατευθύνεται προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα καταλάβει τα πλοία -ανάμεσά τους δύο σκάφη της ελληνικής αποστολής Ένα Καράβι για τη Γάζα- και θα συλλάβει τους ακτιβιστές.

Ο «Στόλος της Ελευθερίας», όπως ονομάζεται η διεθνής πρωτοβουλία, μεταφέρει οικοδομικά υλικά και χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, στην οποία έχει επιβάλει το Ισραήλ ασφυκτικό αποκλεισμό αφότου περιήλθε υπό τον έλεγχο της Χαμάς το 2007.

Δύο σκάφη που επρόκειτο να συμμετάσχουν στο στολίσκο παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα και έμειναν πίσω. Τα σκάφη υπέστησαν δολιοφθορά, σύμφωνα με το Κίνημα Ελεύθερη Γάζα, το οποίο συνδιοργανώνει τη διεθνή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εμποδίσει διά της βίας αν χρειαστεί το στολίσκο εάν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί απειλούν ότι θα καταλάβουν τα πλοία, θα συλλάβουν και θα απελάσουν τους ακτιβιστές.

Η Γκρέτα Μπερλίν, εκπρόσωπος του Κινήματος Ελεύθερη Γάζα, δηλώνει ότι το Ισραήλ ρισκάρει δημόσια κατακραυγή εάν επιχειρήσει να μπλοκάρει τα πλοία.

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ έχουν ανακόψει από τον Ιανουάριο του 2009 τρεις προηγούμενες προσπάθειας του κινήματος Free Gaza να σπάσει τον αποκλεισμό και να μεταφέρει βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...