Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ιρακ: Νέο κύμα επιθέσεων με 17 νεκρούς και 89 τραυματίες


Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και άλλοι 89 τραυματίστηκαν στο νέο κύμα επιθέσεων με στόχο την σιιτική κοινότητα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι καλείται να αντιμετωπίσει την οργή της σουνιτικής πλευράς, που συνηθέστερα αποτελεί το θύμα της βίας στη χώρα.

Χθες συνολικά 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις που αιματοκύλισαν κατά κύριο λόγο την περιοχή του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία αποτελεί μήλο της έριδας για την κυβέρνηση της Βαγδάτης και την αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Σήμερα η πιο αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Ντουτζάιλ, 60 χλμ. βορείως της Βαγδάτης. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 59, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Μοχάμεντ Χάσαν.

Άλλοι πέντε βρήκαν τον θάνατο σε επίθεση κοντά σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Χίλα (100 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης). Ένας αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο κατηγόρησε τους κατοίκους της πόλης ότι υποθάλπουν τους δράστες, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα το οποίο πετροβόλησε.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι απέκοψαν την οδική αρτηρία που συνδέει την πόλη με τον νότο. Ο αστυφύλακας που στάθηκε αιτία της αυθόρμητης εξέγερσης συνελήφθη, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας.

Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα, ενώ στο σιιτικό προάστιο της Βαγδάτης Χουσεϊνίγια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βόμβα στην άκρη του δρόμου. Στο Τουζ Χουρμάτου, 175 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός σε ένοπλη αντιπαράθεση με στασιαστές.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο αλ Μάλικι από τα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή της σουνιτικής μειονότητας, η οποία διαμαρτύρεται για την «περιθωριοποίησή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...