Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Στο νοσοκομείο ο Τσάβες σε κενό εξουσίας η Βενεζουέλα


Ισχυρούς τριγμούς στην πολιτική ηγεσία της χώρας προκαλεί η καθυστέρηση της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τον Ούγκο Τσάβες να αναρρώνει στην Κούβα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι σε κώμα, και την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα και να προετοιμάζει διαδηλώσεις.

Η ορκωμοσία έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου και, πλέον, θεωρείται απίθανο ο επί δεκατέσσερα χρόνια ηγέτης της χώρας να μπορέσει να παραστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Οι πληροφορίες που έρχονται με το σταγονόμετρο από την Κούβα είναι συγκεχυμένες γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ζητούν ακόμη και νέες εκλογές, καθώς η νομοθεσία της χώρας προβλέπει πως αν δεν μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τσάβες εντός τριάντα ημερών μετά την ορκωμοσία η χώρα πρέπει να πάει ξανά στις κάλπες, ενώ στην παρούσα φάση το Σύνταγμα προβλέπει να αναλάβει τον θώκο ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης.

«Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί κατά της παραβίασης του Συντάγματος. Υπάρχει ένας σαφέστατος όρος στο Σύνταγμα: όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παρίσταται (ενώπιον των βουλευτών για να ορκιστεί) πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ένα άλλο εκλεγμένο πρόσωπο, δηλαδή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης» εκπρόσωπος του Primero Justicia, του Ενρίκε Καπρίλες, κυριότερου αντιπάλου του Τσάβες

Οι ενδοιασμοί του κόμματος του Ούγκο Τσάβες, ωστόσο, ενδέχεται να βάλουν τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειεας.

Για το ζήτημα, μάλιστα, πήρε θέση και η Εκκλησία της Βενεζουέλας με τον πρόεδρος της επισκοπικής Επιτροπής να δηλώνει «Αυτό που διακυβεύεται είναι το κοινό καλό και η υπεράσπιση της ηθικής. Η αλλαγή του Συντάγματος για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου είναι ηθικά απαράδεκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...