Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ν. Αφρική: Επεισόδια σε διαδήλωση εργατών σε αμπελώνες

Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα χρησιμοποίησε η αστυνομία σε διαδήλωση εργατών στους αμπελώνες της πόλης Ντε Ντουρνς στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι... απεργούν με αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων τους.

Οι εργάτες έκλεισαν δρόμους, εμπόδισαν τους εργαζόμενους που δεν έπαιρναν μέρος στην απεργία να πλησιάσουν στους αμπελώνες και έριχναν πέτρες στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Αντρέ Τράουτ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο SAPA, έγιναν περισσότερες από 50 συλλήψεις.

Όπως δήλωσε ένας αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο οι διαδηλωτές ήταν 3.000 με 3.500 χιλιάδες το πρωί, προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Περίπου το 40% των εργαζομένων στα αγροκτήματα της περιοχής πήγε κανονικά στην εργασία του σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον τοπικό γραμματέα του συνδικάτου των εργαζομένων Τζέιμς Κορνίλιους, ο οποίος κατήγγειλε την «μικρή συμμετοχή» στις κινητοποιήσεις.

Παρόλα αυτά ο Κορνίλιους επεσήμανε ότι το κίνημα θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων. «Θα εξακολουθήσουμε να απεργούμε μέχρι να λάβουμε 150 ραντ την ημέρα», υπογράμμισε.

Αίτημα των εργαζομένων είναι να αυξηθεί το ημερομίσθιό τους από τα 70 στα 150 ραντ (από τα 6 ευρώ στα 13).

Στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είχαν γίνει και πάλι κινητοποιήσεις με ανάλογο αίτημα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των απεργών και της αστυνομίας, ενώ υπήρξαν και σημαντικές υλικές ζημιές.

Οι ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων έχουν προσλάβει ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Οι τελευταίες απεργίες σταμάτησαν στις αρχές Δεκεμβρίου χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όμως αυτή τη φορά τις κινητοποιήσεις υποστηρίζει το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Αφρικής Cosatu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...