Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τραγωδία στο Αμπιτζάν-60 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν κατά τους εορτασμούς

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μπήκε το 2013 στην Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο, στο Αμπιτζάν, εξαιτίας συνωστισμού πλήθους συγκεντρωμένων για τις εκδηλώσεις της αλλαγής χρόνου, ενώ άλλοι πενήντα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε διάφορα νοσοκομεία.

Πυροσβέστης στο σημείο του συμβάντος, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, αποτόλμησε έναν απολογισμό με «61 νεκρούς και 48 τραυματίες». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τραυματίες διακομίσθηκαν στα διαθέσιμα νοσοκομεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού.

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, διαπιστώνουν οι δημοσιογραφικές περιγραφές.

«Η αθρόα συρροή ανθρώπων» για να θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα προκάλεσε «έναν μεγάλο συνωστισμό» μπροστά στην κεντρική είσοδο του μεγαλύτερου σταδίου της πόλης, εξήγησε ο Σάκο. «Στον συνωστισμό πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι ασφυξίας από τον όχλο», περιγράφει ο ίδιος.

Οι σκηνές που προβάλουν τα τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν ανθρώπινες σορούς να κείτονται στο έδαφος και γυναίκες εμ σαστισμένο ύφος να διακομίζονται από τους διασώστες μέσα στο σκοτάδι.

Κατά τις πρωϊνές ώρες μία θάλασσα από παπούτσια και παρατημένα ρούχα παρέμεναν ακόμη στο σημείο ως σημάδια για το δράμα που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ώρες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί και στρατιώτες, όπως και μέλη του εκστρατευτικού σώματος του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci).

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι αρχές του Αμπιτζάν προσέφεραν στους κατοίκους ένα θέαμα με πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Οι εκδηλώσεις αυτές παρουσιάσθηκαν ως σύμβολο της 'αναγέννησης' της χώρας από την κυβέρνηση του προέδρου Αλασάν Ουαταρά, μετά την παρατεταμένη μετεκλογική κρίση (Δεκέμβριος 2010-Απρίλιος 2011), που προκάλεσε τον θάνατο 3.500 ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...