Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η Ιταλία μπλόκαρε όλα τα ΑΤΜ και τις πιστωτικές κάρτες στο Βατικανό

Μία ισχυρή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο οικονομικούς τιτάνες της Ιταλίας, την Κεντρική τράπεζα και το Βατικανό, έχει προκαλέσει αναστάτωση στη γειτονική χώρα. Η Τράπεζα της Ιταλίας μπλόκαρε όλα τα ΑΤΜ της «πόλης του Θεού» υποστηρίζοντας ότι το Βατικανό αρνείται να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα καταπολέμησης της οικονομικής απάτης.

Όπως αναφέρει το CNN, πλέον οι τουρίστες που έρχονται να δουν την Καπέλα Σιστίνα πρέπει να έχουν αρκετά μετρητά στις τσέπες τους, αφού στο Βατικανό δεν υπάρχει πια ΑΤΜ που να μπορούν να κάνουν ανάληψη, ενώ το συγκεκριμένο γεγονός εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια των οικονομικών του Βατικανού.

Το Ιταλικό τμήμα της Deutsche Bank, η οποία λειτουργεί ένα δίκτυο αυτόματων ταμειακών μηχανών για το Βατικανό, απέρριψε στην αρχή της νέας χρονιάς, την άδεια από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να λειτουργεί τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της μέσα στο Βατικανό, με τη δικαιολογία ότι δεν περιλαμβάνεται στην «λευκή λίστα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή των κρατών που συμμορφώνονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρημάτων.

Σε μια καλά διατυπωμένη δήλωση, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, επικεφαλής των σχέσεων με τον Τύπο στην Αγία Έδρα, δήλωσε ότι «η χρήση των ΑΤΜ μέσα στο Βατικανό έφτασε στο τέλος της»

«Συζητήσεις βρίσκονται με άλλους παρόχους σε εξέλιξη και προβλέπουμε ότι η διακοπή των υπηρεσιών θα λήξει σύντομα» πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε οτι ένας πιθανός νέος πάροχος θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Μια έκθεση από Moneyval (Συμβούλιο της Ευρώπης με εμπειρογνώμονες που εξετάζουν μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων) ανέφερε ότι η πόλη-κράτος έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα για να αποδείξει ότι διαθέτει ένα πλήρως αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα και ότι πληροί τα πρότυπα για να γίνει δεκτή στη λευκή λίστα των χωρών.

Τα Μουσεία του Βατικανού με μήνυμα στην ιστοσελίδα τους ζητούν συγνώμη στους επισκέπτες για οποιαδήποτε ταλαιπωρία, κάνοντας λόγο για «αιτίες πέρα ​​από τον έλεγχο της διεύθυνσης των μουσείων».

Πηγή: iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...