Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας

Βέλγιο — Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διοργανώνει σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση.

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, επίσης σήμερα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στη διαδήλωση θα μετάσχουν περίπου 50 εργατικά συνδικάτα από όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα.

Στην Ισπανία θα γίνει γενική πανεθνική απεργία και κινητοποιήσεις, καθώς τα Ισπανικά συνδικάτα τα οποία διαμαρτύρονται για το πακέτο σκληρών περικοπών που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι «απαραίτητες» για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η πρώτη γενική απεργία των τελευταίων οκτώ ετών χαρακτηρίζεται από αναλυτές δοκιμασία για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, αν και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι μόνο το 9% είναι αποφασισμένοι να λάβουν μέρος και δεν αναμένεται να διασαλευτούν τα σχέδιά της να επιβάλει τα μέτρα λιτότητας.

Ο Θαπατέρο επέβαλε περικοπές στις κρατικές δαπάνες όταν οι «επενδυτές» τιμώρησαν την Ισπανία εν μέσω της φημολογίας ότι η Μαδρίτη όδευε σε μια «Ελληνικού τύπου» κρίση χρέους και δανεισμού που θα δημιουργούσε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα «διάσωσης» της οικονομίας της.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα στην Ισπανία ολόκληρη την ημέρα, πάντως στελέχη της εταιρίας που διαχειρίζεται το μετρό στην Μαδρίτη εκτιμούν ότι τις ώρες αιχμής το 50% των δρομολογίων θα εκτελείται κανονικά, ενώ στελέχη εταιριών των αερομεταφορών λένε ότι αναμένουν το 20-40% των διεθνών πτήσεων θα γίνουν.

Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες απέργησαν χθες, ώστε να καλύψουν κανονικά την απεργιακή κινητοποίηση σήμερα. Τα συνδικάτα που κάλεσαν σε απεργία εκπροσωπούν περίπου το 16% των Ισπανών εργαζομένων και έχουν στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας--που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους, «πάγωμα» των συντάξεων και μέτρα αναδιαμόρφωσης της εργασιακής νομοθεσίας.

Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν απίθανη την ανάκληση των μέτρων για να συμμορφωθεί η χώρα με τις οδηγίες της ΕΕ όσον αφορά το έλλειμμα, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των Ισπανών εκφράζει τη γνώμη ότι οι απεργίες δεν είναι η καλύτερη μορφή διαμαρτυρίας όταν το 20% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο.

Το χρηματιστήριο σημείωσε μικρή πτώση, ενώ το βασικό spread των 10ετών ομολόγων της κυβέρνησης ήταν περίπου στις 195 μονάδες βάσης--περίπου 60 μονάδες πιο πάνω από τα μέσα Ιουλίου.

Τα Ισπανικά συνδικάτα ελπίζουν ότι η απεργία θα έχει υψηλότερη συμμετοχή από τη Γαλλία, όπου νωρίτερα αυτό το μήνα απέργησαν 2,5 ως 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην απεργία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο γνωστός σκηνοθέτης, που θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές. Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλυτικά τον προϋπολογισμό για το 2011 την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...