Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Ελισάβετ έδωσε το χέρι της στον... IRA!

Ήταν μία από τις στιγμές που θα μείνουν στην ιστορία της Βρετανίας και δεν είναι άλλη από τη χειραψία μεταξύ της... Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρώην διοικητή του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (I.R.A.) και νυν αναπληρωτή πρωθυπουργού της Β. Ιρλανδίας, Martin McGuinness.

Τα δύο πρόσωπα απέδειξαν πως όλα είναι «περασμένα ξεχασμένα» μεταξύ τους με μία συμβολική κίνηση συμφιλίωσης, νωρίτερα την Τετάρτη. Για την ακρίβεια, πρέπει να μιλάμε για δύο χειραψίες και όχι μία, αφού η πρώτη έγινε κεκλεισμένων των θυρών και η δεύτερη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που θα κατέγραφαν το γεγονός για να το παρουσιάσουν αργότερα στα δελτία τους.
Η Ελισάβετ και ο Martin McGuinness συναντήθηκαν στο Λυρικό Θέατρο του Μπέλφαστ στη βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επισκέφθηκε η βασίλισσα της Μ. Βρετανίας για να παραστεί στον εορτασμό των ιρλανδικών τεχνών.

Η κίνηση θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου μεταξύ των δύο πλευρών λόγω τις 30ετούς έχθρας (the Troubles) μεταξύ του βρετανικού στρατού και του ορκισμένου εχθρού του I.R.A..

Ο ξάδελφος της Ελισάβετ, Λόρδος Mountbatten σκοτώθηκε σε επίθεση του I.R.A. στο γιοτ του, ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας το 1979.

Σύμφωνα με Βρετανούς και Ιρλανδούς αξιωματούχους η χειραψία κατεγράφη ως ορόσημο διασφάλισης της ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών, έγραψαν οι New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...