Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στις 24 Αυγούστου η δικαστική απόφαση για τον Μπρέιβικ

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων πέρσι το καλοκαίρι στη Νορβηγία, θα εκδοθεί στις 24 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η δικαστής Βένχε Ελίζαμπεθ Άρντσεν με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.
Την τελευταία ημέρα της δίκης του ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου 2011 για να προστατεύσει τους «βέρους Νορβηγούς» από το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα. Πρόσθεσε ότι ενήργησε κατ' αυτόν τον τρόπο για να υπερασπιστεί την «εθνική ομάδα» στην οποία ανήκει και ο ίδιος.
«Έδρασα εκ μέρους του λαού μου, της θρησκείας μου και της χώρας μου. Για αυτό ζητώ να με απαλλάξετε» των κατηγοριών, είπε στο δικαστήριο.
«Δεν αναγνωρίζω την ενοχή μου. Επικαλούμαι την αρχή της αναγκαιότητας (που επιτρέπει να σκοτώνει κανείς κάποιον υπό ειδικές συνθήκες) επειδή αγωνίστηκα για το λαό, την κουλτούρα και τη χώρα μου», πρόσθεσε στην τελική αγόρευσή του που διήρκησε περίπου 45 λεπτά.
Μεταξύ άλλων ο Μπρέιβικ κατήγγειλε τη σεξουαλική ελευθεριότητα που «απειλεί» την παραδοσιακή οικογένεια κάνοντας αναφορά στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά Sex and the City και τους Νορβηγούς καλλιτέχνες που κατάγονται από μετανάστες και εκπροσωπούν τη χώρα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.
Απευθυνόμενος στους πέντε δικαστές υπογράμμισε ότι «η Ιστορία θα δείξει αν δικάζουν έναν άνθρωπο που προσπάθησε να σταματήσει το Κακό», ο οποίος «διέπραξε μια μικρή βαρβαρότητα για να σταματήσει μια μεγαλύτερη».
Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ άνοιξε πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Οτόγια, σκοτώνοντας 69 άτομα, στην πλειονότητά τους εφήβους. Λίγο νωρίτερα είχε τοποθετήσει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από την έκρηξη άλλα οκτώ άτομα.

Επιεικέστερη ποινή για τον Μπρέιβικ ζητά ο δικηγόρος του 

Οι πράξεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ διαπράχτηκαν από έναν «κυνικό τρομοκράτη» υποκινούμενο από τις εξτρεμιστικές του απόψεις και κατά συνέπεια ο κατηγορούμενος έχει ικανότητα καταλογισμού, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του, Γκέιρ Λίπεσταντ, ζητώντας ο πελάτης του να αθωωθεί ή να του επιβληθεί η επιεικέστερη δυνατή ποινή.
"Είναι η τρομοκρατία, με απόλυτο κυνισμό και χωρίς ενδοιασμούς, που υποκινεί περισσότερο από ό,τι άλλο τις πράξεις του», είπε ο Λίπεσταντ για τον δράστη της διπλής επίθεσης στις 22 Ιουλίου του περασμένου χρόνου που στοίχισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους.
Ολοκληρώντας την αγόρευσή του ο Λίπεσταντ ανέφερε το αίτημα του Μπρέιβικ να αθωωθεί για τις χειρότερες πράξεις βίας που έχουν σημειωθεί στη Νορβηγία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς ο πελάτης του έκρινε ότι δρούσε «από ανάγκη» για να προστατεύσει τη Νορβηγία.
Νομικοί ειδήμονες και ο ίδιος ο Λίπεσταντ έχουν αμφισβητήσει το ενδεχόμενο το δικαστήριο να δεχτεί αυτό το επιχείρημα. Επομένως ο Λίπεσταντ επικεντρώθηκε στα στοιχεία τα οποία στηρίζουν το επιχείρημα του Μπρέιβικ να κριθεί ένοχος.
Η νορβηγική εισαγγελία ζήτησε χθες τον εγκλεισμό του Μπρέιβικ σε ψυχιατρική κλινική, κρίνοντας ότι είναι ψυχωτικός και δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος όταν δολοφόνησε 77 ανθρώπους πέρυσι.
Αν οι δικαστές καταλήξουν σε διαφορετικό συμπέρασμα όσον αφορά την ψυχική υγεία του Μπρέιβικ, η εισαγγελία πρότεινε να καταδικαστεί σε ασφαλιστική κράτηση 21 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι - αφού εκτίσει ποινή κάθειρξης 21 ετών (η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία) - θα κρατείται σε ένα κοινωνικό-ιατρικό-δικαστικό κέντρο για όσο διάστημα θεωρείται επικίνδυνος, επεσήμανε χθες ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντερ.
Μια πρώτη ομάδα από διορισμένους από το δικαστήριο ψυχιάτρους κατέληξε ότι ο Μπρέιβικ ήταν νομικά παράφρων και ότι οι πράξεις του πυροδοτήθηκαν από αυταπάτες και επιθυμία για βία.
Ο Λίπεσταντ αντέκρουσε αυτό το επιχείρημα ρωτώντας γιατί ο Μπρέιβικ πέρασε τόσα χρόνια γράφοντας αυτό που αποκάλεσε μανιφέστο «αν δεν είχε κάποιο πολιτικό σχέδιο».
"Γνώριζε ότι οι δολοφονίες θεωρούνται απαγορευτικές για τον πολιτισμό μας...Επέλεξε να δολοφονήσει. Αυτό είναι που κάνουν οι τρομοκράτες. Διεκδικούν το δικαίωμα. Ο σκοπός δικαιολογεί τα μέσα. Ετσι σκέφτεται ένας τυπικός τρομοκράτης».
Μια δεύτερη ομάδα ψυχιάτρων που κατέληξε ότι ο Μπρέιβικ είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, «τις εξέτασαν μέσα από ένα ακροδεξιό πολιτιστικό πλαίσιο και εισήλθαν στο μυαλό του τρομοκράτη», είπε ο Λίπεσταντ.
Δύο επιζήσαντες των επιθέσεων και τρεις συγγενείς θυμάτων είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν αργότερα σήμερα στο δικαστήριο, ενώ ο ίδιος ο Μπρέιβικ έχει ζητήσει να μιλήσει προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...