Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Σουδάν: Σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία καταδικάστηκε 20χρονη

Σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία καταδίκασε την 20χρονη Ιντισάρ Σαρίφ Αμπντάλα στο Σουδάν, το κακουργιοδικείο της Ομπάμα, η οποία κρατείται... στο Χαρτούμ αλυσοδεμένη με ένα βρέφος.

Την απόφαση καταδίκασαν χθες δικηγόροι και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους οποίους παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα, ενώ εκφράζουν την ανησυχία ότι το Σουδάν ενδέχεται να εφαρμόζει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, πιο αυστηρά, μετά την απόσχιση του μη μουσουλμανικού Νότιο Σουδάν πέρυσι.

Δύο δικηγόροι, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της, είπαν πως κατέθεσαν έφεση, ενώ πρόσθεσαν πως η Αμπντάλα υφίσταται μεγάλη ψυχολογική πίεση.

«Έχει τρομερή ανάγκη να την δει ψυχολόγος διότι μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τις κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις που αντιμετωπίζει», είπε ο ένας από τους δικηγόρους.

Η Αμπντάλα φέρεται ότι είναι αναλφάβητη και δεν είχε δικηγόρο ούτε μεταφραστή που να της εξηγεί τι συνέβαινε στο δικαστήριο όπου δικαζόταν, παρά το γεγονός ότι τα αραβικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα, επισήμαναν οι δικηγόροι και ακτιβιστές.

«Αυτή η υπόθεση ασφαλώς εγείρει ανησυχίες για το πώς οι δικαστές ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους νόμους στο Σουδάν», είπε η Ζαν Ανρί, ερευνήτρια της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Τα μαστιγώματα είναι μια από τις ποινές που είθισται να επιβάλλονται στο Σουδάν για εγκλήματα όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η μοιχεία. Όμως οι καταδίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι σπάνιες.

Μετά το πραξικόπημα του 1989, στο Σουδάν θεσπίστηκαν νόμοι με βάση τη σαρία και η χώρα φιλοξένησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αν και η σουδανική κυβέρνηση αποπειράθηκε έκτοτε να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της και αποστασιοποιήθηκε από τους πιο ακραίους ισλαμιστές, παραμένει μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου προβλέπεται η επιβολή της εσχάτης των ποινών δια λιθοβολισμού.

Το 2010, ο πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ είχε δηλώσει πως η χώρα του θα υιοθετήσει ένα πλήρως ισλαμικό Σύνταγμα μετά την απόσχιση του νότου, που προβλεπόταν βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος ο οποίος διαρκούσε δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...