Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 9 νεκροί, πάνω από 10 τραυματίες σε επεισόδια βίας

070719-A-6849A-335 - 1st Lt. Chris Richelderfe...
(Photo credit: Wikipedia)
Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι και ένας ξένος στρατιώτης σκοτώθηκαν ενώ πάνω από δέκα ακόμη στρατιωτικοί και πολίτες τραυματίστηκαν σε τρία χωριστά επεισόδια βίας στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.
Τρεις ένοπλοι οι οποίοι φορούσαν στολές αστυνομικών άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), που τελεί υπό την διοίκηση του NATO, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών, όπως ανακοίνωσε η Δύναμη.
Οι τρεις άνδρες διέφυγαν και αναζητούνται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δύναμης. Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς σημειώθηκε το επεισόδιο, πάντως ένας αξιωματικός της αφγανικής αστυνομίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι έγινε στην περιοχή Ζαρί της επαρχίας Κανταχάρ.
Οι επιθέσεις από ενόπλους που φορούν στολές της αστυνομίας και του στρατού αλλά και από Αφγανούς αστυνομικούς και στρατιώτες εναντίον δυτικών στρατιωτών έχουν αυξηθεί φέτος. Η σημερινή ήταν η 17η επίθεση από μέλη των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας ή άνδρες που φορούν στολές των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας εντός 2012. Συνολικά 23 μέλη της ISAF έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτές, ανέφερε ο συνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς, εκπρόσωπος του NATO, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Σε άλλο επεισόδιο, επίσης στην επαρχία Κανταχάρ, 10 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ομάδα ανταρτών επιτέθηκε εναντίον μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης το βράδυ της Δευτέρας, είπε σήμερα αξιωματικός της αστυνομίας.
«Επτά αντάρτες με ελαφρά όπλα και ζωσμένοι με εκρηκτικά εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μιας βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή Σα Ουάλι Κοτ στην επαρχία Κανταχάρ, ανοίγοντας πυρ εναντίον των στρατιωτών και πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφεραν, με αποτέλεσμα 10 στρατιώτες των ΗΠΑ να τραυματιστούν», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή, ο Πασά Χαν. Πρόσθεσε ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν και τμήματα της βάσης υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.
Ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Τζαβάντ Φάισαλ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε επίθεση, προσθέτοντας ότι «όλοι οι αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά αφότου ξέσπασε η μάχη με τους ξένους στρατιώτες».
Το κίνημα των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Το NATO δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, τον αριθμό των τραυματιών.
Στη γειτονική επαρχία Χελμάντ, τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας, είπαν αξιωματούχοι.
Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, ανέφερε μια ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της επαρχίας, που όμως δεν δίνει συγκεκριμένους αριθμούς.
Το επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ, καθώς οι πολίτες κινούνταν σε έναν δρόμο στη Ζουάντο, στην περιοχή Μούσα Κάλα της επαρχίας Χελμάντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...