Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Νίκη των Γάλλων Σοσιαλιστών

Θριαμβευτική νίκη για τους Γάλλους Σοσιαλιστές στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ εξασφαλίζει... μόνο του 300 έδρες, κατά 11 περισσότερες της απόλυτης πλειοψηφίας ενώ και τα 25 μέλη της κυβέρνησης που ήταν υποψήφιοι εξελέγησαν.

Οι Οικολόγοι κέρδισαν το στοίχημά τους, κερδίζοντας 18 έδρες έναντι 4 στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.

Η Αριστερά δεν διαθέτει πάντως αρκετές έδρες για να φτάσει τα 3/5 των δύο σωμάτων και να μπορεί να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ψήφος των ξένων στις δημοτικές εκλογές.

Το UMP υπέστη μεγάλες απώλειες. Δεν επανεξελέγησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, η πρώην υπουργός Ναντίν Μορανό, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου να την ψηφίσουν, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί.

Το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να εκλέξει, για πρώτη φορά από το 1997, δύο βουλευτές: τη Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, που σε ηλικία 22 ετών γίνεται η μικρότερη σε ηλικία βουλευτής στη Γαλλία, και τον δικηγόρο Ζιλμπέρ Κολάρ. 

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν έχασε από τον σοσιαλιστή Φιλίπ Κεμέλ με διαφορά 118 ψήφων.

Αίσθηση προκάλεσε η ήττα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και του Τζακ Λανγκ, δύο στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ενδιαφέρονταν για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης.
Η πρώτη ηττήθηκε από τον αντάρτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φαλορνί και μίλησε για «πολιτική προδοσία». Ο δεύτερος βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» της Μαρίν Λεπέν και έχασε με ποσοστό 49,12%.

Βαριά είναι η ήττα και για τον Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτη του κεντρώου MoDem, που θα έχει πλέον μόνο δύο έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...