Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 22 Οκτωβρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, σημειώνοντας πάντως ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρύτερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και αφού σημείωσε πως σε αντίστοιχες δηλώσεις προβαίνει και η άλλη πλευρά, παρατήρησε ότι οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται κι από πράξεις. «Ως τώρα», όμως συμπλήρωσε, «ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι τον περασμένο Μάιο οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν το Συμβούλιο Συνεργασίας, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο θα λάβει χώρα η επίσκεψη του κ.Νταβούτογλου, καθώς πλέον σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών . Σε ερώτηση για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε τον χαρακτήρα της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας και υπενθύμισε ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Άγκυρα «υπάρχει σαφής πολιτική εντολή να εντατικοποιηθούν οι επαφές, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος τέλος, στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπήστις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της Τουρκίας, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ο κ. Δελαβέκουρας εκτίμησε πως «για να είναι αντικειμενική η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος», ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...