Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

VIDEO - ΣΟΚ - Συρία: Η σφαγή των αμάχων σοκάρει τη διεθνή κοινότητα


Οι εικόνες των εκατοντάδων νεκρών παιδιών ωθούν σε αποφάσεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης – Και νέο σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση - Παρίσι και Λονδίνο σκληραίνουν τη στάση τους – Άγνωστο εάν θα επιτραπεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πραγματοποιήσουν αυτοψία

Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες για ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας, ώστε να τερματιστεί η σφαγή των αμάχων στη Συρία, όσο η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τις φωτογραφίες και τα βίντεο φρίκης με τους εκατοντάδες νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθε χθες το βράδυ, κεκλεισμένων των θυρών, με αφορμή τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων εναντίον αμάχων, δεν ελήφθη ουσιαστικά κάποια επίσημη απόφαση, σήμερα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία επανέρχονται και ασκούν νέες πιέσεις, ώστε να υπάρξει άμεσα αντίδραση.


Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζητά από τους επιθεωρητές του Οργανισμού να ερευνήσουν εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία «δίχως καθυστέρηση». Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, λέγοντας πως «εάν επιβεβαιωθεί η χρήση από οποιαδήποτε πλευρά αυτό θα συνιστά ένα διεθνές έγκλημα και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δώσουν λόγο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέντ Φαμπιούς δήλωσε στο BFM-TV, ότι εάν αποδειχθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων, η θέση της Γαλλίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επέμβασης. Ο κ. Φαμπιούς δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί ως επέμβαση, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα στη Συρία, σύμφωνα με το BBC. Πρόσθεσε μάλιστα, πως εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να λάβει απόφαση, τότε αυτή θα πρέπει να ληφθεί «με άλλους τρόπους».

Της διεθνούς «κίνησης» για ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας ηγείται και η Βρετανία.
Η Αγγλία και άλλες 36 χώρες έχουν στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζητούν να επιτραπεί η επιτόπια έρευνα και να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ανέφερε το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Πιστεύουμε ότι μία πολιτική λύση, είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «έχει πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο... που μπορεί να σώσει τις ζωές αθώων πολιτών στη Συρία».

Στο μεταξύ, και νέο σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση κάνει σήμερα το γύρο του κόσμου. Όπως σημειώνει το Channel 4, που το αναπαρήγαγε, πρόκειται για ερασιτεχνική λήψη, που θεωρείται ότι έχει τραβηχτεί στη Δαμασκό, κάτι που ακόμη όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Προσοχή, οι σκηνές είναι ιδιαίτερα σκληρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...