Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ρωσία- ΗΠΑ: «Ψυχροπολεμικό» κλίμα λόγω Συρίας

Η Ρωσία καλεί την Ουάσινγκτον να μην σκέφτεται στρατιωτική επέμβαση στη Συρία


Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, λέγοντας πως οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη Συρία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ειρήνη και θα έχει «μια καταστροφική επίδραση» στην κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενο στη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα επηρεάσει τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Συρία.

«Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε και πάλι αποφασιστική έκκληση (στις Ηνωμένες Πολιτείες) να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να μην επιτρέψουν ενέργειες που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση παρακάμπτοντας τα Ηνωμένα Έθνη θα ...οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση (στη Συρία) και θα επηρεάσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πλέον καταστρεπτικό τρόπο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουσασέβιτς (φωτό).

Ικανοποίηση της Μόσχας για το «ναι» Ασαντ
Νωρίτερα η Μόσχα είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση του καθεστώτος Ασαντ να επιτρέψει τελικά την έρευνα από επιθεωρητές του ΟΗΕ στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, εκφράζει η Ρωσία.

Ο Λουσασέβιτς κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν «με κάθε ασφάλεια» τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.

«Είναι σημαντικό, η ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει μέρος της ανατολικής Γούτα, να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ομάδα του ΟΗΕ να εργαστεί με κάθε ασφάλεια και να μην προβεί σε ένοπλες προκλήσεις σε βάρος της, όπως συνέβη με την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, ο οποίος κάλεσε όσους έχουν επιρροή στους αντάρτες να τούς ασκήσουν πιέσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...