Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σνόουντεν: Ο Μάνινγκ έσωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο Μάνινγκ έσωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών» έγραψε στο Twitter του ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετά την ποινή κάθειρξης 35 ετών -για τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στο WikiLeaks- που επεβλήθη στον 25χρονο στρατιώτη από το στρατιωτικό δικαστήριο. 

Ο κατάσκοπος που αποκάλυψε αμερικάνικα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης σχολίασε μέσω του Twitter του την απόφαση του δικαστηρίου για τον στρατιώτη που αποκάλυψε τη δράση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο στρατιώτης Μάνινγκ καταδικάστηκε για 20 αδικήματα, περιλαμβανομένων έξι που αφορούν στο νόμο περί κατασκοπείας.

Έπειτα από δικαστική διαδικασία που διήρκησε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ αποφάσισε, παράλληλα, την απόταξη του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε.

Ο 25χρονος Μάνινγκ έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε σχεδόν 700.000 απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks.

Δήλωσε ένοχος για δέκα κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 20 ετών ενώ το δικαστήριο τον έκρινε επίσης ένοχο για κατασκοπεία και απάτη, όχι όμως και για «συνεργασία με τον εχθρό», δηλαδή με την Αλ Κάιντα και για αυτό απέφυγε την ποινή των ισοβίων.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ υπηρετούσε σαν αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ από το 2009, οπότε και είχε πλήρη πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα του αμερικανικού στρατού.

Από αυτά αποθήκευσε χωρίς άδεια και στη συνέχεια διέρρευσε στο Wikileaks, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα, αλλά και βίντεο από πολεμικά ελικόπτερα Apache και τη δράση τους στο Ιράκ.

Τον Μάιο του 2010 συνελήφθη και οδηγήθηκε σε στρατιωτική φυλακή όπου κρατήθηκε σε αυστηρή, επιτηρούμενη απομόνωση. Η κατακραυγή για τις συνθήκες κράτησης και περιορισμένης πρόσβασης σε δικηγόρο οδήγησε σε χαλάρωση της κράτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...