Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ορκίζεται ο νέος πρόεδρος του Ιράν


Ο νέος, μετριοπαθής, πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα ορκιστεί σήμερα στη διάρκεια επίσημης τελετής, στην οποία...θα παραστεί ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ροχανί, που με 51% εξελέγη νέος πρόεδρος στην αναμέτρηση της 14ης Ιουνίου, θα διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου η οκταετία στο πηδάλιο της χώρας σημαδεύτηκε από μία σειρά σοβαρών εντάσεων με τη Δύση, ιδίως σε ό,τι αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο νέος πρόεδρος έχει διακηρύξει πως θα επιδιώξει «μία εποικοδομητική συνεννόηση με τον κόσμο», ιδίως για να διευθετηθεί το ζήτημα των πυρηνικών και να επιτύχει με αυτόν τον τρόπο μία σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη της χώρας.

Η τελετή, η οποία θα ξεκινήσει στις 17.00 τοπική ώρα (15.30, ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, παρουσία των ανωτάτων αξιωματούχων της χώρας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Στη διάρκεια της τελετής, ο Ροχανί θα ορκιστεί επισήμως πρόεδρος της δημοκρατίας.

Αύριο, ο Ροχανί θα δώσει όρκο και ενώπιον του Κοινοβουλίου, στα πλαίσια μίας άλλης τελετής, στην οποία για πρώτη φορά το Ιράν έχει προσκαλέσει να παραβρεθούν και ξένοι ηγέτες.

Αρκετοί αρχηγοί κρατών από τις χώρες της περιοχής θα παραστούν στην τελετή, ενώ αναμένεται επίσης και ο Χαβιέρ Σολάνα—πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας—ο οποίος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν εν ονόματι των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Ροχανί είχε υποσχεθεί ακόμη μεγαλύτερη «διαφάνεια» όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, θέλοντας να δώσει πειστήρια για τις φιλειρηνικές του θέσεις, απορρίπτοντας όμως παν ενδεχόμενο να διακόψει το Ιράν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Επιπλέον, τα χθεσινά σχόλια του Ροχανί για το Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, έχουν προκαλέσει την οργή του εβραϊκού κράτους, ωθώντας τον πρωθυπουργό του Μπένγιαμιν Νετανιάχου να δηλώσει πως «ναι μεν άλλαξε ο πρόεδρος στο Ιράν, όμως απαράλλαχτος έχει μείνει ο στόχος της κυβέρνησής του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα για να απειλήσει το Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...