Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τελική Συμφωνία στη G20

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 συμφώνησαν, στο Παρίσι, μετά από δύσκολες συζητήσεις με την Κίνα, που ήταν επιφυλακτική, σε έναν κατάλογο δεικτών για τη μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών, ανακοίνωσε η προεδρεύουσα της συνόδου, Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ

Ο κατάλογος των δεικτών, που εγκρίθηκε δεν λαμβάνει υπόψη τα συναλλαγματικά αποθέματα, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα. Η Κίνα αντιτίθετο σε αυτό, κυρίως, επειδή κατηγορείται για τη συσσώρευση τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Τελικά, η υποχώρηση από τη γαλλική προεδρία προς την Κίνα, αφορά στα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, που απορρίφθηκαν από την τελική λίστα δεικτών. Οι επιλεγμένοι δείκτες αφορούν τις εσωτερικές ανισορροπίες σε μία χώρα (χρέος, δημόσια ελλείμματα, ιδιωτική αποταμίευση) και τις "εξωτερικές ανισορροπίες", καθώς και τη συναλλαγματική ισοτιμία, διευκρίνισε προεδρία της G20.

Το προηγούμενο Σχόλιο για την Πρώτη ημέρα της G20
Χωρίς την παραμικρή συμφωνία και με διαφωνίες στο μεγάλο θέμα της συνόδου, αυτό της συναίνεσης για την υιοθέτηση και σύνταξη ενός καταλόγου οικονομικών δεικτών, με σκοπό την μέτρηση των παγκόσμιων ανισορροπιών κύλισε η πρώτη ημέρα της συνόδου του G20 στο Παρίσι.

Να αναφέρουμε ότι όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα αντιστέκεται σθεναρά στις προτάσεις που παρουσιάζονται.

Πάντως, οι συμμετέχοντες μπορούν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι Σαββάτου να κάνουν τις απαραίτητες αμοιβαίες υποχωρήσεις έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η συναίνεση για τη σύσταση μιας λίστας οικονομικών δεικτών μέτρησης των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε γύρω από τέσσερις κατηγορίες δεικτών:
Δύο για τη μέτρηση των εσωτερικών ανισορροπιών μιας χώρας ήτοι δημόσιο έλλειμμα και χρέος από την μια και ιδιωτική αποταμίευση από την άλλη. Δύο για τις εξωτερικές ανισορροπίες, ήτοι το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, ή το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και τα συναλλαγματικά αποθέματα και τις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Βέβαια και όπως αναμενόταν η Κίνα και όσον αφορά κυρίως τη δεύτερη κατηγορία δεικτών που συνδέονται με θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών και αποθεμάτων ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, κάτι λογικό λαμβάνοντας υπόψη κανείς και τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα τα οποία έχει συσσωρεύσει η χώρα άλλά και τα άλλα θέματα σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας.

Πάντως σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κάποιες εκ των αναδυομένων χωρών διαφοροποίησαν τη στάση τους και μάλιστα η Ινδία και η Ινδονησία τάχθηκαν υπέρ της προτεινόμενης λίστας των δεικτών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Γερμανία υιοθέτησε, κατά το δείπνο στη γαλλική προεδρία, θετική στάση για τη λίστα των δεικτών, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις/απόψεις ότι η παράμετρος των μέτρων η οποία αφορά το εμπορικό πλεόνασμα θίγει τα συμφέροντα της Γερμανικής οικονομίας.
greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...