Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη Ο υπουργός Εσωτερικών στο πλευρό των διαδηλωτών

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Πριν από λίγο το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι «αυτομόλησε» ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνις, ανακοινώνοντας την υποστήριξή του προς την «Επανάσταση της 17 Φεβρουαρίου» και προτρέποντας τον στρατό να συνταχθεί με τον λαό και τα «νόμιμα αιτήματά του».

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την «αποτρόπαια» βία στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πνίγουν στο αίμα τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του Καντάφι που κυβερνά την χώρα επί περισσότερα από 40 χρόνια. «Η βία αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο λίβυος ηγέτης είπε σε ομιλία του από τηλεοράσεως πριν από λίγες ώρες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι σκοπεύει να πεθάνει σαν μάρτυρας μαχόμενος όσους ξεσηκώνονται εναντίον του. Αυτό ενέτεινε την ανησυχία ότι η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ στο ψαχνό εναντίον των διαδηλωτών.

Στην Υεμένη, υποστηριχτές της κυβέρνησης προσπαθούσαν ως αργά το βράδυ να διώξουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Σαναά, ενώ νωρίτερα δεκάδες χιλιάδες είχαν κατεβεί στους δρόμους σε πολλές πόλεις ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Τελικά οι φιλοκυβερνητικοί αποσύρθηκαν από την πλατεία. Δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Στο Μπαχρέιν, δεκάδες χιλιάδες άτομα τυλιγμένα στην κόκκινη και άσπρη σημαία της χώρας ξεχύθηκαν στους δρόμους σήμερα σε μια τεράστια επίδειξη δύναμης εναντίον της μοναρχίας. Υπό την πίεση αυτή, ο βασιλιάς έκανε μια παραχώρηση, υποσχόμενος να απελευθερώσει μεγάλο αριθμό πολιτικών κρατουμένων.

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζει

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταδικάζει απόλυτα την καταστολή του εγκληματικού καθεστώτος του Συνταγματάρχη Καντάφι εναντίον του λαού της Λιβύης.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης κλιμακώνει τις εντάσεις απειλώντας να σύρει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο με "ποταμούς αίματος", έχοντας ήδη προκαλέσει περισσότερους από 300 θανάτους.

Απαιτούμε από την Ε.Ε. να καταδικάσει τη χρήση βίας και να δράσει άμεσα για την προστασία του λαού, που ειρηνικά διαδηλώνει και αγωνίζεται για την ελευθερία του. Η Ε.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Το ΚΕΑ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα του λαού της Λιβύης και απαιτεί τη δημιουργία ενός σταθερού, ειρηνικού και δημοκρατικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...