Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: έκρηξη σε αγωγό

01_29_2011_Egypt_Protest_053Image by messay.com via FlickrΈκρηξη σημειώθηκε σε αγωγό φυσικού αερίου στο βόρειο Σινά, που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, με αποτέλεσμα ο αιγυπτιακός στρατός να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τον αγωγό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου, η έκρηξη ήταν μεγάλη και την απέδωσε σε «τρομοκρατική» ενέργεια. Εκρήξεις συνεχίζονται και στις δύο πλευρές του αγωγού, μετέδωσε το δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη». Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν επίσης ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και πως μεγάλη φωτιά μαίνεται κοντά στον αγωγό στην περιοχή Ελ-Αρίς.

Η επίθεση σήμερα σε αιγυπτιακό αγωγό φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκε από «ξένα στοιχεία» και είχε στόχο το σκέλος που τροφοδοτεί την Ιορδανία, ανακοίνωσε πηγή ασφαλείας στο βόρειο Σινά, όπου σημειώθηκε η έκρηξη. «Η επίθεση συνδέεται με ξένα στοιχεία...Βασιζόμαστε στην ηγεσία των Βεδουίνων των γύρω περιοχών για να μας βοηθήσουν στις έρευνες και να μας δώσουν ενδείξεις για άλλες ανάλογες ενέργειες», πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι ο σκέλος του αγωγού που δέχτηκε επίθεση είναι αυτό της Ιορδανίας και όχι του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η έκρηξη δεν κατέστρεψε τον αγωγό προς το Ισραήλ, αλλά η τροφοδοσία διακόπηκε για προληπτικούς λόγους. Επικαλούμενο πηγές της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τις εισαγωγές φυσικού αερίου το ραδιόφωνο επισήμανε πως η έκρηξη δεν σημειώθηκε κοντά στον ισραηλινό αγωγό.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ καλύπτει το 40% των αναγκών του σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από την Αίγυπτο.
Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές παραμένουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι η Παρασκευή – την οποία είχαν ονομάσει «ημέρα αποχώρησης» του Μουμπάρακ – πέρασε χωρίς την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου.
Στην πλατεία Ταχρίρ ακούγονταν σποραδικά πυρά τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από που προέρχονταν. Από την πλευρά του, ο στρατός πραγματοποιεί σωματικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονται στην πλατεία, ψάχνοντας για όπλα, έτσι ώστε να αποφευχθεί νέο αιματοκύλισμα όπως αυτό των τελευταίων ημερών. Έχοντας δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ διαδηλωτών και παρακρατικών, ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών.
Τη σύλληψη του διευθυντή του γραφείου του στο Κάιρο και ενός δημοσιογράφου του ανακοίνωσε το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Εχθές Παρασκευή, άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο, η εν λόγω επίθεση «φαίνεται να είναι μια νέα προσπάθεια του καθεστώτος ή των υποστηρικτών του να εμποδίσουν το Αλ-Τζαζίρα να καλύπτει τα γεγονότα». Υπενθυμίζεται ότι οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν στις 30 Ιανουαρίου την λειτουργία στη χώρα του δικτύου που καλύπτει εκτενώς τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.TVXS.GR
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...