Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Χαμενεΐ: "Ενδείξεις ισλαμικής αφύπνισης" οι εξεγέρσεις

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Αιγύπτιους να ενωθούν γύρω από τη θρησκεία και τον αιγυπτιακό στρατό να επικεντρωθεί κατά του "σιωνιστή εχθρό" και όχι εναντίον του αιγυπτιακού λαού, ενώ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου "υπηρέτη των σιωνιστών και των Αμερικανών", στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Μιλώντας στα αραβικά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο Αλί Χαμενεΐ τόνισε ότι αυτές αποτελούν "ένδειξη ισλαμικής αφύπνισης" στον κόσμο και κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες του μέχρι την εγκαθίδρυση ενός "λαϊκού καθεστώτος που θα έχει ως θεμέλιο τη θρησκεία (το Ισλάμ)".

"'Όσα συμβαίνουν σήμερα στη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο, την Τυνησία και σε άλλες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι όπως λέγαμε, με αφορμή την ισλαμική αφύπνιση κατά την νίκη της μεγάλης ισλαμικής επανάστασης του ιρανικού έθνους, που αποδεικνύεται σήμερα", δήλωσε ο Χαμενεΐ.

"Η Αίγυπτος επί 30 χρόνια ήταν στα χέρια κάποιου που υπήρξε ο εχθρός της ελευθερίας, ο υπηρέτης των σιωνιστών", τόνισε.

Για το λόγο αυτό "οι Ισραηλινοί και οι σιωνιστές εχθροί είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για όσα συμβαίνουν, γιατί γνωρίζουν ότι αν η Αίγυπτος πάψει να είναι σύμμαχός τους, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός στην περιοχή", πρόσθεσε.

"Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ υπηρέτησε δουλικά τους Αμερικανούς δεν βοήθησε διόλου την Αίγυπτο να σημειώσει την παραμικρή πρόοδο", είπε.

"Πρέπει να ξέρει ότι την ημέρα που θα φύγει, η οποία με τη βοήθεια του Θεού θα έρθει πολύ σύντομα, οι Αμερικανοί θα είναι οι πρώτοι που θα του γυρίσουν την πλάτη. Θα είναι οι πρώτοι που θα του κλείσουν την πόρτα, όπως το έκαναν με τον (πρώην πρόεδρο της Τυνησίας) Μπεν Άλι και τον (πρώην Σάχη του Ιράν) Μοχαμάντ Ρεζά", επισήμανε.

Το Ιράν γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 32η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

"Οι άλλοι λαοί μας κοιτάζουν, και γι’ αυτούς το πιο σημαντικό (της ιρανικής επανάστασης) είναι η πολιτική μας ανεξαρτησία και η αντίστασή μας απέναντι στους εχθρούς", πρόσθεσε.

Το θέμα της "ισλαμικής αφύπνισης" του αραβομουσουλμανικού κόσμου επικρατεί στα σχόλια όλων των αξιωματούχων και του ιρανικού Τύπου από την αρχή της εξέγερσης κατά των καθεστώτων στην Τυνησία, την Αίγυπτο, αλλά επίσης στην Υεμένη και την Ιορδανία.

Στην ιστοσελίδα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν έχει αναρτηθεί αυτή την εβδομάδα μια δήλωση του αγιατολάχ Χαμενεΐ το 2010 ενώπιον μιας παλαιστινιακής αντιπροσωπείας για τη βεβαιότητά του πως μια νέα "Μέση Ανατολή διαμορφώνεται και ότι αυτή η Μέση Ανατολή θα είναι μια ισλαμική Μέση Ανατολή".

Το θέμα ανακίνησε εκ νέου ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι η εξέγερση στην Αίγυπτο "θα παίξει ένα ρόλο στη δημιουργία μιας ισλαμικής Μέσης Ανατολής για όσους επιδιώκουν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία".

Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι τεταμένες μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν και την αναγνώριση από την Αίγυπτο του κράτους του Ισραήλ.

Οι ιρανικές αρχές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις "νόμιμες" διεκδικήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες σήμερα, 11η ημέρα της λαϊκής εξέγερσης, στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας να φύγει ο Μουμπάρακ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...