Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ιστορική συντριβή για το «κόμμα του Μνημονίου» στην Ιρλανδία

Labour's Election Campaign - Dublin 2011Image by infomatique via FlickrΜία άνευ προηγουμένου ήττα υπέστη το απερχόμενο κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας (RTE). Το Φιάνα Φάιλ αποσπά ποσοστό μόλις 15,1%, ενώ το Φίνε Γκάιλ έρχεται πρώτο με ποσοστό 36,1%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Εργατικοί με ποσοστό 20,5%.

Το Σίνε Φάιν φαίνεται πως κερδίζει ποσοστό 10,1%, ενώ οι Πράσινοι -κυβερνητικοί εταίροι του Φιάνα Φάιλ- καταποντίζονται στο 2,7%.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ του Σαββάτου ή την Κυριακή. Σε περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά επιβεβαιωθούν, το Φίνε Γκάιλ θα βρεθεί στην εξουσία, αλλά χωρίς τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η οργή του εκλογικού σώματος για την καταστροφική διαχείριση της οικονομίας της Ιρλανδίας, της ως πρότινος αποκαλούμενης «Κελτικής Τίγρης», από την κυβέρνηση του Φιάνα Φάιλ φαίνεται πως επιβεβαίωσε τους περισσότερους αναλυτές που έκαναν λόγο περί «εκδίκησης» των ψηφοφόρων εναντίον του και περί κυριαρχίας του κεντροδεξιού Φίνε Γκάιλ στη νέα Βουλή.

Το Φιάνα Φάιλ -το οποίο κυβέρνησε 14 χρόνια και συνολικά 61 από τα 79 χρόνια ύπαρξης της ανεξάρτητης Ιρλανδίας- έχει δεχθεί ομοβροντία επικρίσεων περί διαφθοράς, αλλά κυρίως για τη συντριβή της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία οδήγησε το Νοέμβριο του 2010 στην χαρακτηριζόμενη ως επαχθή συμφωνία δανεισμού 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης του Φίνε Γκάιλ, Έντνα Κένι, που ψήφισε στην δυτική Ιρλανδία, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Ελπίζω ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν, σε όλη τη χώρα, θα πάνε και θα ψηφίσουν» δήλωσε. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, τόσο ισχυρότερο είναι το μήνυμα στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας συστήματος» υποστήριξε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Έιμον Γκίλμορ, ο οποίος ενδέχεται να λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού εάν το Φίνε Γκάιλ δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ψήφισε σε προάστιο του βόρειου Δουβλίνου, ενώ ο ηγέτης του Φιάνα Φάιλ Μάικλ Μάρτιν στην πόλη Κορκ, στο νότο.

.tovima.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...