Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η αμύθητη περιουσία του Καντάφι

Στην ιταλική ομάδα Γιουβέντους αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, που εδρεύει στο Τορίνο και αποτελεί μαζί με την Γιούβε το βασικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Ανιέλι, τυγχάνει να έχει μεγάλο ποσοστό μετοχών και η οικογένεια του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι....

Μάλιστα, ο γιος του πρόσφατα είχε ακουστεί ακόμα και για την προεδρία του συλλόγου, που έχει ουκ ολίγες φορές φτάσει ως την κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας μέχρι και Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια Καντάφι κατέχει αυτή τη στιγμή το 7,5% των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους και το 2% της Fiat. Ακόμα, ενδεικτικό της διείσδυσης του Καντάφι στην ιταλική οικονομία είναι ότι διαθέτει το 2,6% της ιταλικής τράπεζας UniCredit και το 2% της ιταλικής αμυντικής Finmeccanica.

Ωστόσο οι δραστηριότητες του Καντάφι επεκτείνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κατέχει το 3% της βρετανικής εκδοτικής Pearson, το 13% της Zara Investment Holding της Ιορδανίας, το 5% της τουρκικής κατασκευαστικής Emlak Konut, το 1% στον ρωσικό κολοσσό αλουμινίου Rusalαλλά και μερίδιο στην αυστριακή εταιρία δομικών υλικών Wienerberger.

Όλα αυτά η οικογένεια Καντάφι τα ελέγχει μέσω του επενδυτικού φορέα Libyan Investment Authority, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με το WikiLeaks, έχει διεισδύσει και στην αμερικανική οικονομία εκχωρώντας σε αμερικανικές τράπεζες το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να τα διαχειριστούν.

Από όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης, γίνεται αντιληπτό ότι ο Καντάφι δεν είναι τόσο εύκολος αντίπαλος και μπορεί από μόνος τους εύκολα να αποσταθεροποιήσει την εξαιρετικά εύθραυστη παγκόσμια οικονομία...
star.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...