Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

VIDEO -ΣΟΚ- Συρία: Εξακόσιοι πενήντα νεκροί από χημική επίθεση

Η συριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο για περισσότερους από 650 νεκρούς κατά τη σημερινή επίθεση που υποστηρίζει πως πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα εναντίον προαστίου της Δαμασκού.

«Περισσότεροι από 650 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», αναφέρει η αντιπολίτευση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανακοίνωσε σήμερα πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να μεταβεί στον τόπο της επίθεσης» και υπογράμμισε πως «αυτές οι πληροφορίες χρειάζεται προφανώς να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθούν».

Στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ κάλεσε τη Συρία να επιτρέψει επειγόντως στους ερευνητές του ΟΗΕ να μεταβούν στον τόπο της επίθεσης για να γίνει γνωστό αν το καθεστώς έκανε ή όχι χρήση χημικών όπλων.

«Πρέπει να επιτραπεί επειγόντως στους ερευνητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στο μέρος όπου φέρεται ότι έγιναν οι επιθέσεις με χημικά όπλα στο προάστιο της Δαμασκού», έγραψε ο Μπιλτ στο Twitter.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αράμπι είχε επίσης καλέσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να διερευνήσουν αμέσως τις πληροφορίες για τη χημική επίθεση.

«Ο γενικός γραμματέας αναφέρει σε δήλωσή του ότι εξεπλάγη για το γεγονός ότι αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης μιας ομάδας διεθνών ερευνητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ερευνούν ήδη για χρήση χημικών όπλων», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA. «Κάλεσε τους επιθεωρητές να κατευθυνθούν αμέσως στην ανατολική Γούτα (προάστιο της Δαμασκού) για να προσδιορίσουν τι συνέβη».

Από την πλευρά του το συριακό καθεστώς απέρριψε τις κατηγορίες ότι έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων σε επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού.

Ο στρατός, σε ανακοίνωσή του που αναγνώσθηκε από έναν αξιωματικό στην επίσημη συριακή τηλεόραση, υποστηρίζει πως «οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον αραβικό συριακό στρατό σήμερα σε περιοχές των προαστίων της Δαμασκού (...) είναι κενές περιεχομένου και εντελώς αβάσιμες».

Στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Συρίας Ριάντ Χαντάντ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς «δεν είναι αλήθεια».

«Όλες οι πληροφορίες για το θέμα είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους διεθνείς επιθεωρητές», πρόσθεσε αναφερόμενος στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερευνούν για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη συριακή σύγκρουση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...