Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

2 VIDEOS - Αίγυπτος: Στο αίμα βάφτηκε η «πορεία οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων


- Ο στρατός πυροβολούσε στο «ψαχνό» τους διαδηλωτές - Τους «χτυπούσαν» από τα ελικόπτερα- Πληροφορίες για 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες


Σε εβδομάδα διαδηλώσεων σε πανεθνικό επίπεδο καλεί τους Αιγύπτιους η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έπειτα από τη σημερινή «πορεία οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο η οποία, δυστυχώς, βάφτηκε στο αίμα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Αl Jazeera, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας πολλούς πολίτες στην πλατεία Ραμσή στο κέντρο του Καίρου. Μάλιστα, οι διαδηλωτές δέχθηκαν και πυρά από αέρος, από τα ελικόπτερα του στρατού που προσπάθησαν να διαλύσουν τις ογκώδεις πορείες.


Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για 50 νεκρούς και 250 τραυματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου οι νεκροί από τα σημερινά επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα είναι 17 και οι τραυματίες 180.

Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο Κάιρο, οι σοροί των θυμάτων έχουν μεταφερθει σε τέμενος, ενώ τα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Αυτή την ώρα, όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία του Ραμσή είναι αποκλεισμένοι από τον στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός και η αστυνομία διεμήνυσαν ότι θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Έχουν δε λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.

 

Νωρίτερα, διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών τμημάτων κοντά στην πλατεία όπου διαδήλωσαν οι οπαδοί του Μόρσι.

Επίσης, τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.

Νεκροί και εκτός Καΐρου


Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

Το Reuters μεταδίδει μάλιστα ότι υπάχουν πέντε νεκροί και 70 τραυματίες σε συγκρούσεις στην πόλη Φαγιούμ και πέντε νεκροί στην Αλεξάνδρεια.

Aκόμη, υπάρχουν πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, ενώ οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.



Η Αίγυπτος, πολωμένη και βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που άσκησε την εξουσία για ένα χρόνια αντιμετωπίζοντας όλο και πιο πολλά προβλήματα.

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.

Οι σημερινές εξελίξεις έρχονται έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης, στα οποία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 638 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 4.000 τραυματίστηκαν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...