Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ιράν: Εξοπλίζει τα Στενά του Χορμούζ με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς

Το Ιράν πρόκειται να εξοπλίσει τα πλοία του στα Στενά του Χορμούζ το αμέσως προσεχές διάστημα με πυραύλους μεγαλύτερου, μεσαίου βεληνεκούς, είπε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωση η οποία ερμηνεύεται από αναλυτές ως άλλη μια προειδοποίηση προς την δύση να μην επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά, από όπου περνάει το 40% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως, εάν οι δυτικές κυρώσεις - που έχουν στόχο να πειστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου - εμποδίσουν τις εξαγωγές αργού τις οποίες πραγματοποιεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγγείλει ότι θα επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού αργού από την Κυριακή (1η Ιουλίου) και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες κυρώσεις εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να αψηφά τα αιτήματα του ΟΗΕ να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, οι οποίες κατά τις υποψίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ τη φέρνουν πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε ήδη εξοπλίσει τα σκάφη μας με πυραύλους βεληνεκούς 220 χλμ. κι ελπίζουμε να τα εξοπλίσουμε σύντομα με πυραύλους βεληνεκούς μεγαλύτερου από 300 χλμ.», είπε ο Αλί Φανταβί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.


«Θα μπορούσαμε να στοχοθετούμε από τις ακτές μας όλες τις περιοχές στην περιφέρεια του Περσικού Κόλπου, των Στενών του Χορμούζ και της Θάλασσας του Ομάν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Ιράν απέχει 225 χλμ. από το Μπαχρέιν, όπου εδρεύει ο Πέμπτος Στόχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και 1.000 χλμ. από το Ισραήλ. Ο πύραυλος της Τεχεράνης με το μεγαλύτερο βεληνεκές, ο Sajjil-2, έχει βεληνεκές ως και 2.400 χλμ. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε στρατιωτικά αντίποινα εάν δεχθεί επίθεση.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν προβαίνουν συχνά σε επιδείξεις δύναμης στην περιφέρεια, ειδικά στα Στενά του Χορμούζ, από όπου περνά η πιο σημαντική διεθνής θαλάσσια οδός. Τον Ιανουάριο, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι είχε κάνει επιτυχώς δύο πυραυλικές δοκιμές, ενώ αυτόν το μήνα, το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο ακόμα πολεμικά και να μεγεθύνει την παρουσία του στα διεθνή ύδατα, περιλαμβανομένου του Κόλπου του Άντεν και του βόρειου τμήματος του Ινδικού Ωκεανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...