Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ισπανία

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν  στην Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να... προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα. Ακολούθησαν άλλες κινητοποιήσεις, στην μεγαλύτερη από τις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις την 19η Ιουλίου.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού --η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών-- η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, η μείωση των επιδομάτων ανεργίας καθώς και φορολογικές εκπτώσεις για όσους έχουν υποθήκες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 6,3% φέτος και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνήσει η Μαδρίτη με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ωστόσο δυσκολεύεται να επιβάλλει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας στις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, στις οποίες αναλογεί ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Παΐς.

Οι έξι από τις περιφέρειες διαδηλώνουν εναντίον του ορίου 1,5% για το έλλειμμά τους που αποφάσισε να τους επιβάλλει η κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ζητούν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει το στόχο αυτό, υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ χαλάρωσε το ποσοστό-στόχο από το 5,3% που είχε ορίσει για την Ισπανία συνολικά.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύωρες καθυστερήσεις στην κίνηση. Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως "περικοπές στους τραπεζίτες, όχι στους εργαζόμενους".

Ο Πέδρο, ένας νοσοκόμος 41 ετών που συμμετείχε στην διαδήλωση, είπε ότι "οι δημόσιοι υπάλληλοι επέδειξαν ανοχή για τον πρώτο γύρο περικοπών, διότι ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη. Αλλά αυτό έφθασε στο όριό του. Δεν μπορεί να είναι πάντοτε οι ίδιοι που πληρώνουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...