Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Λιβύη : Πέθανε ο βομβιστής του Λόκερμπι

Απεβίωσε ο Λίβυος Αμπντελμπάσετ Αλι Μοχάμεντ αλ Μεγράχι, καταδικασμένος σε "ισόβια" (το 2001), για την κατάρριψη αμερικανικού επιβατικού αεριωθουμένου, πάνω απ το Λόκερμπι (Σκοτία), δήλωσε ο αδελφός του στην Τρίπολη σήμερα.
Ο αλ Μεγράχι είχε αποφυλακιστεί στη Σκοτία (από φυλακές κοντά στη Γλασκόβη) , την 20η Αυγούστου του 2009 . 'Επασχε από καρκίνο.
Διακήρυξε ότι δεν είχε προσωπική εμπλοκή στη βομβιστική ενέργεια, που κατέρριψε το αεροσκάφος "Τζάμπο" της εταιρείας PAN-AM, με απολογισμό 270 νεκρούς.
Αρνείτο, επίμονα, ότι συμμετείχε στις μυστικές υπηρεσίες Λιβύης, τις JSO.
Ο 60χρονος ήταν αμερικανο-σπουδασμένος και πατέρας 5 παιδιών.
Η δίκη του έγινε σε μια "ουδέτερη" χώρα, την Ολλανδία, στη βάση όμως του σκοτικού δικαίου. Ξεκίνησε στη διάρκεια του 2.000.
Συγκατηγορύμενος ήταν ο Αλ Αμίν Χαλίφα Φχίμαχ--αθωώθηκε τελικά. Μαζί με τον Αλ Μεγράχι είχαν παραδοθεί από τη λιβυκή κυβέρνηση, για να δικαστούν, στη διάρκεια του 1999.
Η βρετανική αστυνομία, αν και η κατάρριψη του αεροπλάνου των ΗΠΑ έγινε το 1988, ολοκλήρωσε την έρευνά της και παρέδωσε πόρισμα για τους Χαλίφα Φχίμαχ και αλ Μεγράχι πολλούς μήνες αργότερα, στη διάρκεια του έτους 1991.
Το πόρισμα αυτό κατέληγε σε ό,τι αφορά τον αλ Μεγράχι : με την επαγγελματική ιδιότητα του επικεφαλής για την ασφάλεια των αερογραμμών της Λιβύης, αγόρασε ο ίδιος, στη Μάλτα :
-Πρώτον το ηλεκτρονικό υλικό MST-13, σε μορφή μινιατούρας, με το οποίο εν πτήσει πυροδοτήθηκε η βόμβα στο εσωτερικό του αεροπλάνου της PAN AM.
-Δεύτερον, αγόρασε και τα ρούχα, μέσα στα οποία στους ανιχνευτές στο αεροδρόμιο πέρασε τελικά απαρατήρητη η βόμβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...