Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Το σκάνδαλο Watergate στη δημοσιότητα

Μετά από περισσότερα από 36 χρόνια, η απόρρητη μαρτυρία στο συμβούλιο ενόρκων του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Watergate διατάχθηκε να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστή, λόγω της σημασία της για την Αμερικανική ιστορία.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερτ έλαβε την απόφαση αυτή μετά από αίτημα του ιστορικού Στάνλεϊ Κάτλερ, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για τον Νίξον και το Watergate, και άλλων, να δημοσιοποιηθεί η μαρτυρία που δόθηκε στις 23 και 24 Ιουνίου του 1975.

Ο Νίξον τέθηκε υπό αμφισβήτηση για το πολιτικό σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, που προέκυψε από τη διάρρηξη στο επιτελείο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο συγκρότημα γραφείων Watergate στην Ουάσιγκτον.
 
Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Νίξον να παραιτηθεί στις 9 Αυγούστου του 1974, η μοναδική παραίτηση προέδρου των ΗΠΑ. Το σκάνδαλο επίσης είχε ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγορητηρίου, τη δίκη, την καταδίκη και τη φυλάκιση αρκετών από τους κορυφαίους αξιωματούχους του. Ο κ.Λάμπερτ αναφέρει στην 15σελιδη γνωμάτευση του ότι οι ειδικές περιστάσεις, και ιδίως το αδιαμφισβήτητο ιστορικό ενδιαφέρον στη μαρτυρία του Νίξον, υπερέβησαν κατά πολύ την ανάγκη να διατηρηθούν τα αρχεία αυτά μυστικά. Οι διαδικασίες στο συμβούλιο ενόρκων συνήθως παραμένουν απόρρητες.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...