Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Wall Street Journal: Η χθεσινή σύνοδος έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα

G7 finance ministers and central bank governor...Image via Wikipedia
Η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε δημοσίευμά της, με τίτλο: «Η Ελλάδα παίρνει νέο πρόγραμμα στήριξης, ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην κόψη του ξυραφιού», ότι η χθεσινή σύνοδος έστειλε ένα ισχυρό και χωρίς χρονικά όρια μήνυμα, ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται να χρηματοδοτεί τις χώρες της για όσο διάστημα δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. 
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες τολμηρά, σημειώνοντας ότι, μετά από μήνες διαφωνιών, οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν ότι έπρεπε να σταματήσουν την αιμορραγία. Προσθέτει, ωστόσο, ότι μένει να φανεί, αν θα κρατήσει ο αιμοστατικός επίδεσμος.
«Η Ελλάδα θα έχει ένα πολύ μεγάλο φορτίο χρέους, ακόμη και μετά το νέο πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters τονίζει ότι οι χθεσινές αποφάσεις έθεσαν δύο πολύ σημαντικά προηγούμενα:

Πρώτον, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν να αθετούν την αποπληρωμή χρέους τους και δεύτερον, την εντελώς νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, η οποία δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, την οποία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί την αποκάλεσε ως «απαρχή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Αν και οι ηγέτες της Ευρώπης δήλωσαν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αγορά μόνο την περίπτωση της Ελλάδας και όχι άλλων χωρών της Ευρωζώνης, το δημοσίευμα του Ρόιτερ αναφέρει ότι είναι βέβαιο ότι τα δύο αυτά προηγούμενα θα χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον. Θα χρησιμοποιηθούν ξανά για την Ελλάδα, προσθέτει, καθώς από μόνη της η χθεσινή συμφωνία δεν μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα φερέγγυα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και από άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με την Πορτογαλία και / ή την Ιρλανδία να είναι οι πιθανές επόμενες χώρες.
Πηγή: http://bit.ly/rnnpKR
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...