Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Le Monde: «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν»

Με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. τα βάζουν οι δύο κορυφαίες εφημερίδες, «Le Monde» και «Financial Times», οι οποίες με χθεσινά τους κείμενα ασκούν σκληρή κριτική στους χειρισμούς των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τις δύο ηπείρους...

Η γαλλική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο: «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν», γράφει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση απαιτεί ενηλίκους και ενήλικοι δεν υπάρχουν, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες» και συμπληρώνει: «Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση με την οποία το ενιαίο νόμισμα βαρύνει το ευρωπαϊκό χρέος».

Στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε, για μια ακόμα φορά, να προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του: «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έως τις αρχές του Αυγούστου, υπάρχει ο κίνδυνος το αμερικανικό Δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών. Και στις δύο περιπτώσεις το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υποσκάπτει την εμπιστοσύνη και εμποδίζει την ανάκαμψη. Τα δημόσια οικονομικά τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση», και καταλήγει: «Ελλείψει πολιτικής ηγεσίας, λογομαχούμε για τους όρους της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Μα, κύριοι υπουργοί, είναι σαν να ασχολείστε με ένα συνάχι, ενώ ελλοχεύει ο καρκίνος!».

Από την άλλη η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», γράφει χαρακτηριστικά ότι «η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους ηγέτες που έβλεπαν τη Ρώμη να καίγεται».

Η εφημερίδα καταλογίζει εφησυχασμό στους ευρωπαίους ηγέτες «που θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να περιμένει για μετά τις διακοπές» και επικρίνοντας κυρίως το Βερολίνο γράφουν ότι «ξαφνικά η κρίση φοβίζει περισσότερο, αλλά ο φόβος που σκορπίζει δεν είναι αρκετός για να ταρακουνήσει τους ευρωπαίους ηγέτες».

newsbomb
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...