Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Διγλωσσία Γκιούλ για την επέμβαση στη Λιβύη

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Καντάφι κάλεσε αυτούς που κυβερνούν τη Λιβύη να παραιτηθούν αμέσως ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η χώρα να λεηλατηθεί από άλλους, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

"Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία η κατάσταση στη Λιβύη να τερματιστεί σύντομα και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία, είπε χαρακτηριστικά ο Γκιουλ.

Η δήλωση του Γκιουλ είναι το ισχυρότερο τέτοιο μήνυμα που έχει στείλει η Άγκυρα όσον αφορά στην κρίση στη Λιβύη.

Η Τουρκία ως σήμερα καλούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι εάν ο Λίβυος ηγέτης δεν παραιτηθεί, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μοίρα παρόμοια με εκείνη του Ιράκ, υπονοώντας την ξένη κατοχή.

"Θυμηθείτε τη συμπεριφορά του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν και τι συνέβη του Ιράκ. . . Αυτό μπορεί με κάποιο τρόπο να επαναληφθεί στη Λιβύη".

Ο Γκιουλ πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της πολιτικής της Τουρκίας έναντι των χωρών της Βόρειας Αφρικής είναι να υποστηρίξει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών.

Η Τουρκία έχει ταχθεί υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά αντιτάσσεται ρητά σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...