Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λιβύη - Νέοι διχασμοί στο ΝΑΤΟ

A Rafale M flies above the aircraft carrier US...Image via WikipediaΕκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά έσπασαν τη σιωπή για τρίτη νύχτα στη Λιβύη, ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι να καταγγέλλει το θάνατο αμάχων.
Παράλληλα συνεχίζονται οι συγκρούσεις των λιβυκών δυνάμεων με τους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με το BBC παρά την εκεχειρία που έχει ανακοινώσει ο Λίβυος ηγέτης. Χθες Δευτέρα μάχες σημειώθηκαν τόσο στην Ατζνταμπίγια όσο και στη Μιζουράτα. Στόχος επιθέσεων από τις καθεστωτικές δυνάμεις έγινε και η πόλη Ζιντάν, στα σύνορα με την Τυνησία.

Οι δυτικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Συνταγματάρχη Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης.

Νωρίτερα είχε χτυπηθεί η βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Μπουσέτα που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης. Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι μία έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη.


Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι «η πρωτεύουσα βομβαρδίζεται από τον σταυροφόρο εχθρό» και πως έχουν πληγεί πολλές τοποθεσίες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βομβαρδίστηκαν η πόλη Σέμπχα, στα νότια, και η «Περιοχή 27», κοντά στην Τρίπολη.

Ο Ιμπραχίμ κατήγγειλε ότι πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, κυρίως στο «πολιτικό αεροδρόμιο» της Σύρτης. Υποστήριξε, δε, ότι η πόλη Μιζουράτα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος -κάτι που οι εξεγερμένοι το αρνούνται.

Συνελήφθησαν τρεις Δυτικοί δημοσιογράφοι

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι, δύο απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λιβύη, συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου στην περιοχή του Τομπρούκ από τον λιβυκό στρατό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού του αυτοκινήτου που τούς μετέφερε.





Νέα συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Σε νέα συνεδρίαση προσέρχεται την Τρίτη το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, καθώς ούτε χθες, επιτεύχθηκε συμφωνία για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση κατά της Λιβύης.

Η Τουρκία και η Γερμανία αντιτίθενται στη πολεμική δραστηριότητα ενώ και οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση. Για ακόμη μία φορά, τη Δευτέρα η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεση της σε ένα σχέδιο για επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, παρεμποδίζοντας την έκδοση κοινής απόφασης, παρότι η Βρετανία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση.

Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης, της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Η Ιταλία, πάντως, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση, θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέσει στη Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου άσκησε κριτική στην απόφαση της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, ενώ προσανατολίζει τις προσπάθειές της, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, στον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης, στην εφαρμογή του εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων, αλλά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Τη Δευτέρα, επανερχόμενος στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να μπει στη Λιβύη για να προσδιορίσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους και να μην μοιράσει τους φυσικούς πόρους της σε άλλους».

Εξίσου αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε τα ρίσκα».
http://www.epikaira.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...