Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο Πούτιν δίνει αμνηστία σε καταδικασμένους Ρώσους επιχειρηματίες


Αμνηστία σε καταδικασμένους ρώσους επιχειρηματίες, απελευθέρωση στις εξαγωγές φυσικού αερίου, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και τροποποίηση του Συντάγματος εξήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από... το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στην Αγία Πετρούπολη.

Με μια κίνηση εξίσου συμβολική αλλά και έμπρακτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι το γραφείο του ενέκρινε την πολυσυζητημένη αμνηστία επιχειρηματιών και ότι η απόφαση πρόκειται σύντομα να υποβληθεί για έγκριση στην Κρατική Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή. «Οι νόμοι έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε που πολλοί από αυτούς του επιχειρηματίες είχαν καταδικαστεί. Με τους σημερινούς νόμους πολλοί από αυτούς δεν θα είχαν φυλακιστεί», ήταν η δήλωση - βόμβα του Πούτιν.

Βέβαια, είπε πως η αμνηστία θα ισχύει μόνον για τους παραβάτες μιας και μοναδικής φοράς, ονομάζοντας την κίνησή του αυτή και «ευκαιρία για τους φορείς επιβολής του νόμου σ’ ολόκληρη τη χώρα», προκειμένου να βελτιώσουν το έργο τους και να μην εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Κάλεσε μάλιστα την Κρατική Δούμα να εγκρίνει την αμνηστία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ένα μήνα πριν, όταν είχε ζητήσει από τον Επιχειρηματικό Διαμεσολαβητή, Μπορίς Τίτοβ, να επανεξετάσει την πρόταση αμνηστίας, πολλοί είχαν ερμηνεύσει αυτή την κίνηση ως αρνητική στάση απέναντι στο ζήτημα.

Τροποποίηση του Συντάγματος

Ο Πούτιν ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να συγχωνευτεί το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ρωσίας με το Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο τη βελτίωση της νομοθετικής αποτελεσματικότητας. Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν πιέζει για συνταγματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα, εξήγγειλε δαπάνες 450 δισ. ρουβλίων (15 δισ. δολάρια) για υποδομές, με προτεραιότητα τον περιφερειακό κόμβο της Μόσχας, τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας Μόσχας- Καζάν, τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής του Υπερσιβηρικού και την ανάπτυξη των λιμανιών της Άπω Ανατολής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών θα πραγματοποιηθεί «σταδιακά, και μόνον με ευνοϊκές τιμές», ενώ στηλίτευσε την αναποτελεσματικότητα κρατικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας την αρνητική αντανάκλασή τους σε ολόκληρη τη χώρα και την κυβέρνηση.

Απελευθέρωση στις εξαγωγές φυσικού αερίου

Για το καυτό πολιτικό θέμα της αύξησης των τιμολογίων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας υποσχέθηκε ότι θα την αξιοποιήσει στο επίπεδο του πληθωρισμού από το 2014 και για πέντε χρόνια. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι ανακοίνωσε την απελευθέρωση της αγοράς των εξαγωγών φυσικού αερίου, ώστε να επωφεληθούν και οι παίκτες εκτός της Gazprom. Τους τελευταίους μήνες οι φήμες για την επικείμενη απόφαση είχαν επηρεάσει αρνητικά τη μετοχή της Gazprom, καθώς το κρατικό μονοπώλιο είχε επικριθεί για αναποτελεσματικότητα και έλλειψη διαφάνειας.

Ένα άλλο προφανές βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας ήταν και η δήλωσή του ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για υπογραφή διμερών συμφωνιών με τους φορολογικούς παραδείσους και τις χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να ανταλλάσσουν στοιχεία για πιθανές καταχρήσεις. «Πρόκειται για μια πρακτική που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...