Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Στη σκιά του πυρηνικού εφιάλτη παραμένει η Ιαπωνία

Ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα τοξικού ραδιοϊσοτόπου


Δύο χρόνια έχουν περάσει από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, και η σκιά του πυρηνικού εφιάλτη παραμένει πάνω από την Ιαπωνία.

Το πρωί, σήμανε νέος «συναγερμός» στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων τοξικού ραδιοϊσοτόπου στα υπόγεια ύδατα. Συγκεκριμένα, αναλύσεις ων υπογείων υδάτων από γεώτρηση, έξω από τον αντιδραστήρα δύο, έδειξαν ότι τα επίπεδα στροντίου-90 ήταν 30 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά και 100 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που είχαν καταγραφεί στα τέλη του περασμένου έτους. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Tepco ανιχνεύθηκαν επίπεδα του λιγότερο επιβλαβούς τριτίου οκτώ φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο.

Η Tepco υποστήριξε ότι δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στα επίπεδα των ραδιενεργών ισοτόπων στη θάλασσα και προανήγγειλε ότι θα διοχετεύσει χημικά στο έδαφος, ανάμεσα στη γεώτρηση και στις ακτές, προκειμένου να προλάβει τυχόν διαρροές στον ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τοσιχίκο Φουκούντα, στέλεχος της Tepco, απέδωσε τις ανησυχητικές μετρήσεις σε διαρροή μολυσμένου νερού, η οποία σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2011 σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού. «Καθώς η γεώτρηση βρίσκεται κοντά στο σημείο της διαρροής από τον αντιδραστήρα 2 και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, πιστεύουμε ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για νερό από εκείνη τη διαρροή», εξήγησε ο Φουκούντα.

Παρότι η Tepco εμφανίστηκε καθησυχαστική, η εξέλιξη συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες άντλησης υπογείων υδάτων από το εργοστάσιο στη θάλασσα. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο πυρηνικός χημικός Μιτσιάκι Φουρουκάγουα απηύθυνε έκκληση για εντατικότερους ελέγχους και πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων που θα προκύψουν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...