Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αύξηση των επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν

020110-N-3235P-503
 (Photo credit: Marion Doss)
Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις από τους Ταλιμπάν και κάθε ημέρα χάνουν 20 με 25 άντρες στις συγκρούσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι σε ομιλία του στο κοινοβούλιο σήμερα, την επομένη της επίθεσης αυτοκτονίας στο νότιο Αφγανιστάν με 21 νεκρούς.

Οι δηλώσεις του Καρζάι έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή των ΝΑΤΟικών συμμάχων που υποστηρίζουν ότι κατάσταση βελτιώνεται καθώς πλησιάζει η αποχώρηση των στρατευμάτων τους μέχρι τα τέλη του 2012.

«Έχω παρατηρήσει ότι τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί», είπε ο Καρζάι.

«Οι εχθροί του Αφγανιστάν έχουν καταλάβει πως ο στρατός και η αστυνομία υπερασπίζονται τη χώρα και πως αποτελούν τη βάση της. Θέλουν να αποδυναμώσουν τα θεμέλια του αφγανικού κράτους», επισήμανε.

«Αντίθετα, δόξα τω Θεώ, οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους έχουν μειωθεί», πρόσθεσε ο Αφγανός πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Καρζάι τόνισε πως η δύναμη των πολέμαρχων σε ορισμένες περιοχές του κεντρικού Αφγανιστάν έχει ενισχυθεί.

Επίσης προειδοποίησε πως αν η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα επιδεινωθεί θα φταίνε μόνο οι ίδιοι οι Αφγανοί.

Τέλος, ο Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ, πρώην κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για να δικαστεί στο Αφγανιστάν, μια κίνηση που θα βελτιώσει την αξιοπιστία των προσπαθειών του κατά της διαφθοράς.

Ο Φιτράτ παραιτήθηκε πέρυσι στην διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας πως φοβάται για τη ζωή του εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε στις έρευνες για ένα σκάνδαλο στην Kabulbank.

Ο Καρζάι παραδέχτηκε στην ομιλία του πως η διαφθορά έχει φτάσει στα ύψη στη χώρα. «Οι κλοπές αγαθών και της κυβερνητικής περιουσίας, ο εκφοβισμός, η παντελής έλλειψη ασφάλειας στα σπίτια είναι μερικά από τα δεινά του αφγανικού λαού», είπε.

«Είναι δική μας δουλειά, της κυβέρνησης, να απαλύνει τα δεινά αυτά, να τα αντιμετωπίσει, να τα διορθώσει», κατέληξε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...