Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Αίγυπτος: Γεμάτη πάλι από διαδηλωτές η πλατεία Ταχρίρ

Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου διαμαρτυρόμενοι -έπειτα από κάλεσμα του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων- στις υπερεξουσίες που ανέθεσε στον εαυτό του το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF), λίγες ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το κύμα διαμαρτυρίας έρχεται εν όψει της ανακοίνωσης την Πέμπτη των επίσημων αποτελεσμάτων της προεδρικής εκλογής, με τους υποψηφίους των αντίπαλων στρατοπέδων (ο Μοχάμεντ Μούρσι των ισλαμιστών και ο Αχμέντ Σαφίκ, πρώην πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ) να ερίζουν για τη νίκη.

Οι Αιγύπτιοι ξεχύνονται στους δρόμους καταγγέλλοντας τα έκτακτα διατάγματα του Στρατιωτικού Συμβουλίου που του δίνουν τον έλεγχο της πολιτικής ζωής. Βουλευτές θα προσπαθήσουν ακόμη να μπουν και στο φυλασσόμενο από στρατιώτες κτίριο του Κοινοβουλίου για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη διάλυσή του.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν ότι το Στρατιωτικό Συμβούλιο φαίνεται να εργάζεται με την υπόθεση ότι θα επικρατήσει ο Μοχάμεντ Μούρσι, και πραγματοποιεί κινήσεις για να μειώσει την επιρροή του προέδρου και να ενισχύσει τη δική του.

Ο στρατός, λίγες ημέρες πριν παραδώσει την εξουσία στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, τον Μοχάμεντ Μούρσι ή τον Αχμέντ Σαφίκ (τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη), ανέλαβε με διάταγμα τη νομοθετική εξουσία.

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία ισχυρίζονται ότι προηγούνται στην καταμέτρηση των ψήφων, που έχει πάντως ολοκληρωθεί.

Ο Μούρσι, που προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, υποστηρίζει ότι κατέλαβε το 52% και υποσχέθηκε μάλιστα σε δηλώσεις του τη Δευτέρα να εργαστεί «χέρι με χέρι με όλους τους Αιγύπτιους για ένα καλύτερο μέλλον». Αντιθέτως ο πρώην συνεργάτης του Μουμπάρακ και βραχύβιος πρωθυπουργός Σαφίκ υποστήριξε ότι αυτός προηγείται και ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «τρομοκράτησαν τους ψηφοφόρους».

Τα μέσα ενημέρωσης και ανεξάρτητοι παρατηρητές δίνουν προβάδισμα 3-4 μονάδων στον Μούρσι, επισημαίνει το BBC. Την ίδια εντύπωση δίνει και το SCAF, προσθέτει.

Χωρίς Κοινοβούλιο και χωρίς Σύνταγμα (η σχετική επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της), ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί να έχει ελάχιστες εξουσίες και η χώρα επί της ουσίας θα εξακολουθεί να διοικείται από τον στρατό. Ο πρόεδρος θα σχηματίζει και θα διαλύει την κυβέρνηση, θα εγκρίνει και θα απορρίπτει νόμους μόνο με την έγκριση του SCAF.

Η απόφαση του Δικαστηρίου και στη συνέχεια αυτές του στρατού προκάλεσαν την οργή των κομμάτων, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να μιλούν ανοιχτά για πραξικόπημα ενώ στελέχη προειδοποιούσαν ότι η χώρα μπορεί να μπει σε «σκοτεινό τούνελ».

Στις εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, επικράτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλα περισσότερο ή λιγότερο μετριοπαθή ισλαμιστικά στοιχεία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...