Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τρόμος στη γειτονική Ιταλία- 1400 σεισμικές δονήσεις σε ένα δεκαπενθήμερο!

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχτηκε η σημερινή στην Ιταλία μετά τον τρόμο που σκόρπισε στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια ο νέος μεγάλος σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν οριστικά την περιοχή.

Ενός λεπτού σιγή, τηρήθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία της Ιταλίας σε ένδειξη πένθους για την καταστροφή που αφήνουν πίσω τους τα διαδοχικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Η γειτονική χώρα θρηνεί τους 24 νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι τρεις μεγάλοι σεισμοί στην ευρύτερη περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια ενώ από τις 20 Μαΐου μέχρι και σήμερα η περιοχή της βορειοανατολικής Ιταλίας σείεται από 1400 σεισμικές δονήσεις που έχουν πανικοβάλει τους κατοίκους.

Πέντε άτομα λιποθύμησαν κατά τη διάρκεια του χτεσινοβραδινού σεισμού των 5,1 Ρίχτερ (στις 21.21) που έβγαλε για μία ακόμη φορά τους σεισμοπαθείς στους δρόμους. Πολλά κτίρια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από τους προηγούμενους σεισμούς κατέρρευσαν, ανάμεσά τους και το ιστορικό ρολόι στον πύργο του Νόβι.

Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις σεισμολόγοι στην δημόσια τηλεόραση Rai οι οποίοι τονίζουν «ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσουν οι δονήσεις, διότι κάθε σεισμός αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία».

Ήδη πολλοί μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στην Εμίλια Ρομάνια για να βρουν δουλειά -κυρίως από την βόρειο Αφρική- αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ενώ η Τυνησία, στέλνει τις ώρες αυτές ειδικό πλοίο, για δωρεάν μεταφορά όσων υπηκόων της επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ιταλία!

Ο φόβος των κατοίκων της περιοχής είναι τόσο μεγάλος πια ώστε ακόμη και οι ντόπιοι δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι θα προσπαθήσουν να χτίσουν το μέλλον τους σε άλλες περιφέρειες της χώρας, διότι δεν αντέχουν να ζουν με τον εφιάλτη του Εγκέλαδου.

Σε πολλά σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών -κυρίως γυμνάσια και λύκεια- πάντως τα μαθήματα τελείωσαν μια εβδομάδα νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία προκειμένου να στηθούν στα προαύλια σκηνές όπου καθηγητές και μαθητές θα νιώθουν πιο ασφαλείς κατά την πραγματοποίηση -έστω και υπό έκτακτες συνθήκες- των προγραμματισμένων εξετάσεων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δικαστικές έρευνες προς εξακρίβωση τυχόν ευθυνών για τις καταρρεύσεις βιομηχανιών με την εισαγγελία της Φεράρα να έχει ήδη αποστείλει 17 κλήσεις σε απολογία με αποδέκτες ιδιοκτήτες οικοδομικών εταιριών, ιδιοκτήτες ακινήτων και μηχανικούς του δημοσίου που έλεγξαν την κατάσταση των παραγωγικών μονάδων, μετά την πρώτη δόνηση της 20ης Μαΐου. Τα πιθανά αδικήματα που πρόκειται να απαγγελθούν είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...